Zapis rozwiązania układu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Zapis rozwiązania układu

Post autor: kamil13151 »

Prowadzący rozwiązanie układu zapisał tak:

\(\displaystyle{ U : \left\{ \left( -2x_2+x_3+4, x_2, x_3 \right) \ : \ -x^2, x^3 \in \RR \right\} \subset \RR^3}\)

Czy na pewno powinien być minus przy \(\displaystyle{ -x^2}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Zapis rozwiązania układu

Post autor: Jan Kraszewski »

kamil13151 pisze:Prowadzący rozwiązanie układu zapisał tak:

\(\displaystyle{ U : \left\{ \left( -2x_2+x_3+4, x_2, x_3 \right) \ : \ -x^2, x^3 \in \RR \right\} \subset \RR^3}\)
Myślałeś zapewne o

\(\displaystyle{ U : \left\{ \left( -2x_2+x_3+4, x_2, x_3 \right) \ : \ -x_2, x_3 \in \RR \right\} \subset \RR^3}\)
kamil13151 pisze:Czy na pewno powinien być minus przy \(\displaystyle{ -x^2}\)?
Kwestia estetyki. Merytorycznie to bez znaczenia (choć istotnie wygląda dziwnie) - przecież jeśli \(\displaystyle{ x_2}\) przebiega wszystkie liczby rzeczywiste, to \(\displaystyle{ -x_2}\) tak samo (i vice versa).

JK
ODPOWIEDZ