Równanie macierzowe z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Fragile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 wrz 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Równanie macierzowe z parametrem

Post autor: Fragile »

Dobry wieczór

Otóż mam problem z jednym zadaniem macierzowym, robię liczne przekształcenia macierzy a to dodawanie kolumn a to wierszy i nadal nie mogę macierzy wyzerować, za pomocą Gaussa. Proszę o szybką pomoc, krok po kroku tłumacząc co i jak robić.

\(\displaystyle{ \begin{cases}(2k-1)x + y + (3k-3)z = k\\
x + y + z = 2k\\
kx + y + (2k-2)z = k+1 \end{cases}}\)


-- 15 wrz 2012, o 22:56 --

Czy najpierw trzeba odjąć wiersz 1st od 3rd a później, kolumnę 3rd od 1st? Czy jak proszę o wskazówki.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2012, o 12:31 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

macierz z parametrem

Post autor: alfgordon »

zamiast metody eliminacji Gaussa lepiej skorzystać ze wzorów Cramera.
Fragile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 wrz 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

macierz z parametrem

Post autor: Fragile »

Już tak robiłem, ale wtedy wpakowałem się w wielomiany, gdzie przy dzieleniu została mi reszta i nie wiem co z nią zrobić. Pomijając, iż jest to żmudna robota ;d nie ma na to szybszego sposobu?
ODPOWIEDZ