Układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Nesquik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 25 razy

Układ równań

Post autor: Nesquik »

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} kx+y+z=1\\x+ky+z=k\\x+y+kz=k^2 \end{array}}\)

zbadac ilosc rozwiazan w zaleznosci od k.

i gdy ma dokladnie jedno roziwazanie to podac je

Policzylam ze dla \(\displaystyle{ k \neq -2 \wedge k \neq 1}\) rząd jest 3.
Teraz nie bardzo wiem jak policzyc rząd macierz uzupełnionej,bo z postaci schodkowej mi nic sensownego nie wychodzi, a tez nie bardzo wiem jak mam brać te wyznaczniki 3x3 zeby to porawnie policzyc
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Układ równań

Post autor: justynian »

jeśli macierz główna jest rzędu trzeciego to uzupełniona siłą rzeczy też. Dla tych 2 wartości k można chyba już sprawdzić oba przypadki.
Jacek_Karwatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 351
Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 94 razy

Układ równań

Post autor: Jacek_Karwatka »

Jeśli rząd jest 3 to mamy dokładnie jedno rozwiązanie.
Pozostaje zbadać przypadki szczególne kiedy \(\displaystyle{ k=-2 \vee k=1}\)
Najprościej podstawić konkretną wartość (-2, lub 1) i zobaczyć co wyjdzie.
ODPOWIEDZ