Jednorodny układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nuihgg
Jednorodny układ równań
Witam, w jaki sposób moge rozwiązać poniższy układ równań?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+2y-z=0\\-x+y-3z=0\\2x+y+2z=0 \end{array}\right.}\)
Byłabym bardzo wdzięczna za opis krok po kroku
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+2y-z=0\\-x+y-3z=0\\2x+y+2z=0 \end{array}\right.}\)
Byłabym bardzo wdzięczna za opis krok po kroku
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nuihgg
Jednorodny układ równań
Mieliśmy układ równań Cramera, ale z jednym rozwiązaniem. Wiem tylko tyle, że w tym przypadku będzie nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od parametru. Problem w tym, że na wykładzie mieliśmy suchy przykład, jeden wielki skrót myślowy i nic z niego nie rozumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nuihgg
Jednorodny układ równań
Spróbowałam sama
x=\(\displaystyle{ -\frac{5}{4}t}\)
y=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}t}\)
z=t
Czy mogłby mi ktoś powiedzieć czy to dobry wynik?
Przepraszam za kaleczny zapis, cały czas mi wyświetlało bład w formule : P
x=\(\displaystyle{ -\frac{5}{4}t}\)
y=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}t}\)
z=t
Czy mogłby mi ktoś powiedzieć czy to dobry wynik?
Przepraszam za kaleczny zapis, cały czas mi wyświetlało bład w formule : P
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Jednorodny układ równań
Wystarczy podstawić. Mi wychodzą inne wyniki. Zamiast dodatkowej zmiennej \(\displaystyle{ t}\) używaj po prostu \(\displaystyle{ z}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nuihgg
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nuihgg