Przedstaw wektor u[3,4] jako kombinację liniową wektorów a=[2,1] i b=[-1,3].
Jest to zadanie z liceum.
wektor jako kombinacja liniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
wektor jako kombinacja liniowa
\(\displaystyle{ [3,4]=x[2,1]+y[-1,3]=[2x,x]+[-y,3y]=[2x-y,x+3y]}\)
Stąd wystarczy rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x-y=3 \\ x+3y=4 \end{cases}}\)
Stąd wystarczy rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x-y=3 \\ x+3y=4 \end{cases}}\)