Hej. nie wiem jak się za to zabrać.
1. Wiadomo, że (\(\displaystyle{ \vec{a}+\vec{b})\perp\vec{a} , (2\vec{a}+\vec{b})\perp\vec{b}}\) oraz \(\displaystyle{ |\vec{a}| = 1}\). Oblicz długość wektora \(\displaystyle{ \vec{b}}\)
2. Wyznacz kąt między wektorami \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) jeśli \(\displaystyle{ |\vec{a}| = 4 , |\vec{b}|=5}\) oraz \(\displaystyle{ |2\vec{a}+\vec{b}|= 7}\)
Liczę na Waszą pomoc
Obliczanie dl wektora i kąta między wektorami
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie dl wektora i kąta między wektorami
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2012, o 21:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj tylko wyrażenia matematyczne. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Obliczanie dl wektora i kąta między wektorami
1.
\(\displaystyle{ (\vec{a}+\vec{b})\perp\vec{a}{\,\red\Rightarrow\,}(\vec{a}+\vec{b})\cdot\vec{a}=\vec{a}\cdot\vec{a}+\vec{a}\cdot\vec{b}=|\vec{a}|^2+\vec{a}\cdot\vec{b}=1+\vec{a}\cdot\vec{b}=0 {\,\red\Rightarrow\,} \vec{a}\cdot\vec{b}=-1\\\\
(2\vec{a}+\vec{b})\perp\vec{b}{\,\red\Rightarrow\,}(2\vec{a}+\vec{b})\cdot\vec{b}=2\cdot\vec{a}\cdot\vec{b}+\vec{b}\cdot\vec{b}=2\cdot\vec{a}\cdot\vec{b}+|\vec{b}|^2=-2+|\vec{b}|^2=0{\,\red\Rightarrow\,}|\vec{b}|=\sqrt{2}}\)
do drugiego podejście jest podobne.
\(\displaystyle{ (\vec{a}+\vec{b})\perp\vec{a}{\,\red\Rightarrow\,}(\vec{a}+\vec{b})\cdot\vec{a}=\vec{a}\cdot\vec{a}+\vec{a}\cdot\vec{b}=|\vec{a}|^2+\vec{a}\cdot\vec{b}=1+\vec{a}\cdot\vec{b}=0 {\,\red\Rightarrow\,} \vec{a}\cdot\vec{b}=-1\\\\
(2\vec{a}+\vec{b})\perp\vec{b}{\,\red\Rightarrow\,}(2\vec{a}+\vec{b})\cdot\vec{b}=2\cdot\vec{a}\cdot\vec{b}+\vec{b}\cdot\vec{b}=2\cdot\vec{a}\cdot\vec{b}+|\vec{b}|^2=-2+|\vec{b}|^2=0{\,\red\Rightarrow\,}|\vec{b}|=\sqrt{2}}\)
do drugiego podejście jest podobne.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie dl wektora i kąta między wektorami
Nie widzę powiązania z zadaniem 2gim, czy ktoś mogłby rozpisać?
Octahedron super dzięki za 1wsze
Octahedron super dzięki za 1wsze
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Obliczanie dl wektora i kąta między wektorami
\(\displaystyle{ \left| 2\vec{a}+\vec{b}\right|=\sqrt{\left(2\vec{a}+\vec{b}\right)\cdot\left(2\vec{a}+\vec{b}\right)}=\sqrt{4\vec{a}\cdot\vec{a}+4 \cdot \vec{a}\cdot\vec{b}+\vec{b}\cdot\vec{b}}=\\
=\sqrt{4|\vec{a}|^2+4 \cdot \vec{a}\cdot\vec{b}+|\vec{b}|^2}=\sqrt{4 \cdot \vec{a}\cdot\vec{b}+89}=7 \Rightarrow \vec{a}\cdot\vec{b}=-10\\
\vec{a}\cdot\vec{b}=|\vec{a}||\vec{b}|\cos\alpha=20\cos\alpha=-10 \Rightarrow \cos\alpha=-\frac{1}{2} \Rightarrow \alpha=\frac{2\pi}{3}}\)
=\sqrt{4|\vec{a}|^2+4 \cdot \vec{a}\cdot\vec{b}+|\vec{b}|^2}=\sqrt{4 \cdot \vec{a}\cdot\vec{b}+89}=7 \Rightarrow \vec{a}\cdot\vec{b}=-10\\
\vec{a}\cdot\vec{b}=|\vec{a}||\vec{b}|\cos\alpha=20\cos\alpha=-10 \Rightarrow \cos\alpha=-\frac{1}{2} \Rightarrow \alpha=\frac{2\pi}{3}}\)