Równanie macierzowe AX=C

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
drZbr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie macierzowe AX=C

Post autor: drZbr »

Czołem!
Mam problem z taką macierzą, niby ją rozwiązałem, ale po sprawdzeniu nie wychodzi równość.
Elementy równania wyglądają tak
A = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} -1&5&1\\0&1&3\\0&0&-1\end{array}\right]}\) C = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\1&1&0\\0&2&-2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ A^-^1}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&5&14\\0&1&3\\0&0&-1\end{array}\right]}\) X= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&33&-28\\1&7&-6\\0&0&2\end{array}\right]}\)

Macie jakieś sugestie gdzie leży błąd ?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Równanie macierzowe AX=C

Post autor: macik1423 »

W macierzy X masz błąd 3 wierszu, 2 kolumnie, jest 0 a powinno być -2.
ODPOWIEDZ