diagonalizacja macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
miraf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 11 mar 2012, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: miraf »

Pokaż że istnieje macierz \(\displaystyle{ U \in C ^{n \times n}}\), która diagonalizuje macierz \(\displaystyle{ A}\). Udowodnij, że macierzą diagonalizującą \(\displaystyle{ A}\) jest macierz unitarna.
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 0&0&i\\0&0&0\\-i&0&0\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2012, o 11:04 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: Ein »

Jedną wartość własną widać od razu -- jest to \(\displaystyle{ 0}\), a stowarzyszonym z nią wektorem własnym jest drugi wektor bazowy. Znajdź wartości własne macierzy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&i\\-i&0\end{array}\right]}\), by otrzymać pozostałe dwie wartości własne. Znalezienie wektorów własnych macierzy wyjściowej powinno być proste.
miraf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 11 mar 2012, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: miraf »

wyszło mi że x=y=0
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: Ein »

Co to jest \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)? Wartości własne wspomnianej przeze mnie macierzy \(\displaystyle{ 2\times2}\) są na pewno niezerowe (macierz jest bowiem rzędu 2).
miraf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 11 mar 2012, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: miraf »

pozostałe wartości to\(\displaystyle{ \lambda}\)=1 i -1
tak?-- 5 wrz 2012, o 12:06 --co dalej?
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: zidan3 »

Zapisz macierz w postaci Jordana i bazę Jordana.
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: Ein »

Zgadza się. To teraz znajdź pozostałe dwa wektory własne macierzy \(\displaystyle{ A}\).
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: zidan3 »

W dodatku tu masz łatwo, bo jeżeli nie ma wielokrotnych wartości własnych to bazę Jordana tworzą wektory własne.
miraf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 11 mar 2012, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: miraf »

Czyli J=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&-1\end{bmatrix}}\)
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: zidan3 »

a co z wartością własną \(\displaystyle{ \lambda=0}\)
miraf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 11 mar 2012, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: miraf »

J=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0\\0&0&0\\0&0&-1\end{bmatrix}}\)
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: zidan3 »

Jest spoko. Jak wygląda baza Jordana?
/edit. W sumie głupie pytanie, bo już napisałem jak wygląda ale możesz napisać jaka dokładnie ci wyszła.
miraf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 11 mar 2012, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: miraf »

Nie bardzo wiem o co chodzi?
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: zidan3 »

zidan3 pisze:W dodatku tu masz łatwo, bo jeżeli nie ma wielokrotnych wartości własnych to bazę Jordana tworzą wektory własne.
miraf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 11 mar 2012, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

diagonalizacja macierzy

Post autor: miraf »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -\lambda&i&\\-i&\lambda\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \lambda}\)=1,-1 oraz 0
O to chodzi?
ODPOWIEDZ