krzywa stożkowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Joanna667
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 wrz 2012, o 00:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

krzywa stożkowa

Post autor: Joanna667 »

Krzywa C jest zadana równaniem \(\displaystyle{ x^{2} + \frac{1}{4} y^{2} = 1}\) we wspólrzędnych kartezjańskich. Napisz równanie tej krzywej we współrzędnych zadanych wzorem:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc} \frac{1}{\sqrt{2}}& \frac{-1}{\sqrt{2}}\\\frac{1}{\sqrt{2}}&\frac{1}{\sqrt{2}}\end{array}\right] \left[\begin{array}{ccc}x1\\y1\end{array}\right] + \left[\begin{array}{ccc}1\\1\end{array}\right]}\)
nowheredense_man
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

krzywa stożkowa

Post autor: nowheredense_man »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=x1/\sqrt{2}-y1/\sqrt{2}+1\\ y=x1/\sqrt{2}+y1/\sqrt{2}+1\end{cases}}\)

wstawiasz to do równania i stosujesz wzory skróconego mnożenia, to wszystko.
ODPOWIEDZ