postac krawedziowa prostej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ghallas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 sie 2012, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

postac krawedziowa prostej

Post autor: ghallas »

czy przeksztalcenie prostej \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+z=1\\z=1\end{array}}\) z postaci krawedziowej na parametryczna jest taka?:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=0\\y=0\\z=1 \end{array}}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

postac krawedziowa prostej

Post autor: luka52 »

No a pomyśl - czy taka trójka wyznacza prostą, a może coś innego? Np. punkt?
ghallas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 sie 2012, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

postac krawedziowa prostej

Post autor: ghallas »

ech no tak... czyli bedzie y=t ?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

postac krawedziowa prostej

Post autor: luka52 »

Tak. Można jeszcze dopisać \(\displaystyle{ t \in \RR}\)
ghallas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 sie 2012, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

postac krawedziowa prostej

Post autor: ghallas »

czyli \(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=1\\z=0\end{cases}}\) to bedzie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1-t\\y=t\\z=0 \end{cases}}\) ?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

postac krawedziowa prostej

Post autor: luka52 »

Może być, z tym, że to dodatkowe \(\displaystyle{ t \in \RR}\) podkreśla, iż chodzi faktycznie o prostą a nie odcinek czy też półprostą.
ODPOWIEDZ