Wyznacznik macierzy n-stopnia
Wyznacznik macierzy n-stopnia
Obliczyć wyznacznik macierzy stopnia n:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 2&1&0&...&0&0\\1&2&1&...&0&0\\0&1&2&...&0&0\\\vdots&\vdots&\vdots&\ddots&\vdots&\vdots\\0&0&0&...&2&1\\0&0&0&...&1&2\end{vmatrix}}\)
nad ciałem liczb rzeczywistych.
Bardzo proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 2&1&0&...&0&0\\1&2&1&...&0&0\\0&1&2&...&0&0\\\vdots&\vdots&\vdots&\ddots&\vdots&\vdots\\0&0&0&...&2&1\\0&0&0&...&1&2\end{vmatrix}}\)
nad ciałem liczb rzeczywistych.
Bardzo proszę o pomoc
Wyznacznik macierzy n-stopnia
czy rozwiązanie będzie postaci dla przykładu
\(\displaystyle{ w= \begin{cases} 4 \ dla \ n>3 \\ 10 \ dla \ n>5 \end{cases}}\)
? (liczby wybrałem losowo)
\(\displaystyle{ w= \begin{cases} 4 \ dla \ n>3 \\ 10 \ dla \ n>5 \end{cases}}\)
? (liczby wybrałem losowo)
Wyznacznik macierzy n-stopnia
\(\displaystyle{ 4=10}\) od pewnego miejsca? Które liczby wybrałeś losowo? Wszystkie?imactiv pisze:czy rozwiązanie będzie postaci dla przykładu
\(\displaystyle{ w= \begin{cases} 4 \ dla \ n>3 \\ 10 \ dla \ n>5 \end{cases}}\)
? (liczby wybrałem losowo)
Wyznacznik macierzy n-stopnia
Zapytam inaczej. Czy mam po prostu sprawdzać po kolei wszystkie stopnie macierzy, aż do momentu gdy wyznacznik przestanie się zmieniać i napisać wynik jako zestaw wyznaczników zależnych od stopnia?
Wyznacznik macierzy n-stopnia
A jak się zawsze będzie zmieniać to co wtedy? Jeśli chcesz to przelicz to dla wszystkich liczb naturalnych. SPróbuj
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 24 sty 2012, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 3 razy
Wyznacznik macierzy n-stopnia
Jak się to liczy, potrafię liczyć wyznaczniki 4 stopnia i większych, a gdy jest taki zapis macierzy stopnia n to jak się do tego zabrać?