Czy ktoś pomoże mi z takim oto zadankiem?
Dane są wektory\(\displaystyle{ \vec{a} \left[ 1,2,3\right] \vec{b}\left[ -1,3,2\right] \vec{c} \left[ 2,1,2\right] \vec{d}\left[ 5,2,6\right]}\) znaleźć liczby \(\displaystyle{ k , l , m \epsilon R}\) takie, by \(\displaystyle{ k \vec{a}}\), \(\displaystyle{ l \vec{b}}\), \(\displaystyle{ m \vec{c}}\), \(\displaystyle{ \vec{d}}\) tworzyły łamaną zamkniętą.
Jakieś wskazówki jak się za to zabrać?
Iloczyn mieszany.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 sie 2012, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Galia
- Podziękował: 5 razy
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Iloczyn mieszany.
Nie żebym się na tym znał, ale kombinuję:
masz cztery wektory: \(\displaystyle{ k \vec{a}}\) \(\displaystyle{ l \vec{b}}\) \(\displaystyle{ m \vec{c}}\) \(\displaystyle{ \vec{d}}\)
rozważ osobno każdy z kierunków. Na każdym kierunku suma tych wektorów powinna być równa 0, bo w łamanej zamkniętej wracasz do miejsca z którego wychodziłeś. Wyjdzie układ trzech równań z trzema niewiadomymi. A to już da się rozwiązać.
masz cztery wektory: \(\displaystyle{ k \vec{a}}\) \(\displaystyle{ l \vec{b}}\) \(\displaystyle{ m \vec{c}}\) \(\displaystyle{ \vec{d}}\)
rozważ osobno każdy z kierunków. Na każdym kierunku suma tych wektorów powinna być równa 0, bo w łamanej zamkniętej wracasz do miejsca z którego wychodziłeś. Wyjdzie układ trzech równań z trzema niewiadomymi. A to już da się rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy