Witam
Czy moglby ktos pomoc policzyc wymiar przestrzeni wektorowej
\(\displaystyle{ \left\{ p \in R_{4} \left[ x\right]:p(1)+p'(0)=p'(1)+p''(0)=0\right\}}\)
wymiar przestrzeni
wymiar przestrzeni
Zobacz jakie współczynniki tam ingerują. Analogiczne zadanie było tu robione ze dwa miesiące temu. Nie wiem czy sam czegoś na ten temat nie pisałem, więc możesz próbować przeszukiwać moje stare posty.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
wymiar przestrzeni
pyzol,
\(\displaystyle{ x^4-x^2=0}\)
\(\displaystyle{ x=0,0,1,-1}\)
tedy wymiar 4?
\(\displaystyle{ x^4-x^2=0}\)
\(\displaystyle{ x=0,0,1,-1}\)
tedy wymiar 4?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wymiar przestrzeni
Dowolny wielomian ma postać:
\(\displaystyle{ a_0+a_1 x+a_2 x^2 +a_3 x^3+a_4 x^4}\)
Choć nie wiem, czy nie powinno być stopnia o jeden niżej. W każdym bądź razie po podwójnym zrócznikowaniu i podstawieniu będziesz miał 2 równania wiążące.
\(\displaystyle{ a_0+a_1 x+a_2 x^2 +a_3 x^3+a_4 x^4}\)
Choć nie wiem, czy nie powinno być stopnia o jeden niżej. W każdym bądź razie po podwójnym zrócznikowaniu i podstawieniu będziesz miał 2 równania wiążące.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
wymiar przestrzeni
\(\displaystyle{ p=ax^4+bx^3+cx^2+dx+e}\)
\(\displaystyle{ p'=4ax^3+3bx^2+2cx+d}\)
\(\displaystyle{ p''=12ax^2+6bx+2c}\)
\(\displaystyle{ p(1)+p'(0)=(a+b+c+d+e)+(d)=0}\)
\(\displaystyle{ p'(1)+p''(0)=(4a+3b+2c+d)+(2c)=0}\)
i tedy np. a=1 i c=-1, b=d=e=0 mamy \(\displaystyle{ x^4-x^2=0}\) i mamy 4 odpowiedzi i tedy wymiar 4 czy nie?
\(\displaystyle{ p'=4ax^3+3bx^2+2cx+d}\)
\(\displaystyle{ p''=12ax^2+6bx+2c}\)
\(\displaystyle{ p(1)+p'(0)=(a+b+c+d+e)+(d)=0}\)
\(\displaystyle{ p'(1)+p''(0)=(4a+3b+2c+d)+(2c)=0}\)
i tedy np. a=1 i c=-1, b=d=e=0 mamy \(\displaystyle{ x^4-x^2=0}\) i mamy 4 odpowiedzi i tedy wymiar 4 czy nie?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wymiar przestrzeni
Masz dwa równania i 5 zmiennych. Wyznacz \(\displaystyle{ e}\) z pierwszego, \(\displaystyle{ d}\), z drugiego. Masz dwie zmienne zależne od pozostałych. 3 zmienne są niezależne więc wymiar przestrzeni, to \(\displaystyle{ 3}\).