doawanie wierszy w macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
hildzia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 27 cze 2012, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: hildzia17 »

Witam czy jak mam macierz to wiersze moge odejmować lub dodawać ?
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: dexter90 »

Tak.
hildzia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 27 cze 2012, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: hildzia17 »

Mam macierz 4 x 5

czy w pierwszym kroku moge od czwartego wiersza odjąć pierwszy wiersz?

czy powinno sie mnozyc wiersz przez liczbe
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: dexter90 »

A co, chcesz rząd zbadać?
hildzia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 27 cze 2012, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: hildzia17 »

chce wyznaczyc z macierzy 4x5 x3-- 27 sie 2012, o 04:41 --\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-1&1&1&1&2\\0&-1&1&1&0\\1&1&-1&1&0\\1&1&1&-1&2\end{bmatrix}}\)

Jak zaczac wyznaczyc x3
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: dexter90 »

x3 czyli 3 niewiadomą czy jak?? Bo piszesz dla mnie trochę nie jaśnie. Możesz mnożyć wiersze przez skalar. Rozwiązujesz jakiś układ równań?
hildzia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 27 cze 2012, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: hildzia17 »

ja od razu gotowa macierz napisalam, bo macierz byla napisana w formie -x1+x2+x3+x4=2
i tak dalej
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: dexter90 »

W sumie to nie wiem o co Ci chodzi, ale tak, możesz wykonywać operację na wierszach. Nie wiem czy rozwiązujesz układ równań metodą K-C czy inną, ale możesz.
hildzia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 27 cze 2012, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: hildzia17 »

303599.htm zobacz czy to jest dobrze
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: dexter90 »

No tam przykład jest dobrze, daj tutaj lepiej swój układ równań bo odpowiadając półsłówkami nic się nie nauczysz.
hildzia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 27 cze 2012, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: hildzia17 »

Tamten jest moj tylko niewiedzialam ze mozna tak odejmowac i dodawac wiersze od razu, myslalam ze najpierw sie mnozy przez liczbe
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: pyzol »

to pomnóż przez to \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\).
hildzia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 27 cze 2012, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: hildzia17 »

A jakbym chciala to wyzerowac to jak to zrobić
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

doawanie wierszy w macierzy

Post autor: pyzol »

Tak jak robiłaś, ajpierw zerujesz pierwszą kolumnę:
\(\displaystyle{ w_3=w_3+1\cdot w_1\\
w_4=w_4+1\cdot w_1}\)
.
ODPOWIEDZ