Witam
Mam 3 odwzorowania. Jaki z nych są odwzorowaniami liniowymi ?
\(\displaystyle{ 1. f(x,y,z)=(xy,2x-y,3xy)}\)
\(\displaystyle{ 2. f(x,y,z)=(0,x,2x-z)}\)
\(\displaystyle{ 3. f(x,y,z)=(x^2,y^2, (x-y)^{2} )}\)
Robilem
1.
\(\displaystyle{ \alpha (x1x2)+ \beta (y1y2), \alpha (2x1-x2)+ \beta (2y1-y2), \alpha (3x1x2)+ \beta (3y1y2)= \alpha (x1x2,2x1-x2,3x1x1)+ \beta (y1y2,2y1-y2,3y1y2)}\)
2.
\(\displaystyle{ \alpha (0)+ \beta (0), \alpha (x1)+ \beta (y1), \alpha (2x1-x3)+ \beta (2y1-y3)= \alpha (0,2x1,2x1-x3)+ \beta (0,y1,2y1-y3)}\)
3.
\(\displaystyle{ \alpha ( (x1)^{2})+ \beta ((y1)^{2}), \alpha ((x2)^{2})+ \beta ((y2)^{2}), \alpha ((x1-x2)^{2})+ \beta ((y1-y2)^{2})= \alpha ((x1)^{2},(x2)^{2},(x1-x2)^{2})+ \beta ((y1)^{2},(y2)^{2},(y1-y2)^{2})}\)
I jako \(\displaystyle{ f( \alpha (x1,x2,x3)+ \beta (y1,y2,y3))= \alpha f(u)+ \beta f(v)}\) gdzie\(\displaystyle{ u =(x1,x2,x3), v = (y1,y2,y3)}\)
Otrzymałem ze wszystkie 3 są odwzorowaniami liniowymi. Czy mam bląd?
czy są odwzorowaniami liniowymi
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
czy są odwzorowaniami liniowymi
Nie jestem w stanie Ci powiedzieć gdzie masz błąd (chyba, że napisze, że wszędzie, bo to co napisaleś to jest bez sensu).
Więc zacznijmy od początku. Jaka jest definicja przekształcenia liniowego?
Więc zacznijmy od początku. Jaka jest definicja przekształcenia liniowego?
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
czy są odwzorowaniami liniowymi
\(\displaystyle{ f( \alpha (x1,x2,x3)+ \beta (y1,y2,y3))= \alpha f(u)+ \beta f(v) gdzieu =(x1,x2,x3), v = (y1,y2,y3)}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
czy są odwzorowaniami liniowymi
Ok, warunek z definicji znasz. To czemu tam co innego pisałeś? Zastosuje definicję którą napisałeś w swoich przykładach.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
czy są odwzorowaniami liniowymi
Myslę ze napisalem...
Czy mozesz wytłumaczyć 1 przyklad jak robic?
zrobię sobie resztę
Czy mozesz wytłumaczyć 1 przyklad jak robic?
zrobię sobie resztę
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
czy są odwzorowaniami liniowymi
Tu masz rozwiązane przykładowe zadanie:
Wyobraźmy sobie hipotetyczne przekształcenie
\(\displaystyle{ f:R^2 \rightarrow R^3}\)
\(\displaystyle{ f([x,y])=\left[\begin{array}{c}2x\\x+y\\3y-x\end{array}\right]}\)
Weźmy dowolne skalary \(\displaystyle{ \alpha, \beta \in R}\) oraz wektory \(\displaystyle{ [x_{1},y_{1}],[x_{2},y_{2}]}\), wtedy:
\(\displaystyle{ f(\alpha \cdot [x_{1},y_{1}]+\beta \cdot [x_{2},y_{2}])=f([\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2}, \alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2}])=\left[\begin{array}{c}2\cdot (\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})\\\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2}+\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2}\\3\cdot (\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})-(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}2\cdot \alpha x_{1}\\\alpha x_{1}+\alpha y_{1}\\3\cdot \alpha y_{1}-\alpha \cdot x_{1}\end{array}\right]+\left[\begin{array}{c}2\cdot \beta x_{2}\\\beta x_{2}+ \beta y_{2}\\3\cdot \beta y_{2} - \beta \cdot x_{2}\end{array}\right]=\alpha \cdot \left[\begin{array}{c}2x_{1}\\x_{1}+y_{1}\\3y_{1}-x_{1}\end{array}\right]+ \beta \cdot \left[\begin{array}{c}2x_{2}\\x_{2}+y_{2}\\3y_{2}-x_{2}\end{array}\right]=\alpha \cdot f([x_{1},y_{1}])+\beta \cdot f([x_{2},y_{2}])}\)
Z dowolności f jest przekształceniem linowym.
Wyobraźmy sobie hipotetyczne przekształcenie
\(\displaystyle{ f:R^2 \rightarrow R^3}\)
\(\displaystyle{ f([x,y])=\left[\begin{array}{c}2x\\x+y\\3y-x\end{array}\right]}\)
Weźmy dowolne skalary \(\displaystyle{ \alpha, \beta \in R}\) oraz wektory \(\displaystyle{ [x_{1},y_{1}],[x_{2},y_{2}]}\), wtedy:
\(\displaystyle{ f(\alpha \cdot [x_{1},y_{1}]+\beta \cdot [x_{2},y_{2}])=f([\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2}, \alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2}])=\left[\begin{array}{c}2\cdot (\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})\\\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2}+\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2}\\3\cdot (\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})-(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}2\cdot \alpha x_{1}\\\alpha x_{1}+\alpha y_{1}\\3\cdot \alpha y_{1}-\alpha \cdot x_{1}\end{array}\right]+\left[\begin{array}{c}2\cdot \beta x_{2}\\\beta x_{2}+ \beta y_{2}\\3\cdot \beta y_{2} - \beta \cdot x_{2}\end{array}\right]=\alpha \cdot \left[\begin{array}{c}2x_{1}\\x_{1}+y_{1}\\3y_{1}-x_{1}\end{array}\right]+ \beta \cdot \left[\begin{array}{c}2x_{2}\\x_{2}+y_{2}\\3y_{2}-x_{2}\end{array}\right]=\alpha \cdot f([x_{1},y_{1}])+\beta \cdot f([x_{2},y_{2}])}\)
Z dowolności f jest przekształceniem linowym.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
czy są odwzorowaniami liniowymi
2 jest odwzorowaniem liniowym
A napr. 1
\(\displaystyle{ 1. f(x,y,z)=(xy,2x-y,3xy)}\)
\(\displaystyle{ f(\alpha \cdot [x_{1},y_{1}]+\beta \cdot [x_{2},y_{2}])=f([\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2}, \alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2}])=\left[\begin{array}{c}(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})(\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})\\\(2(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})-(\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})\\\ 3(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})(\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}( \alpha x_{1} \alpha y_{1}+ \alpha x_{1} \beta y_{2}+ \alpha y_{1} \beta x_{2}+ \beta x_{2} \beta y_{2})\\\(2(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})-(\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})\\\ 3(\alpha x_{1} \alpha y_{1}+ \alpha x_{1} \beta y_{2}+ \alpha y_{1} \beta x_{2}+ \beta x_{2} \beta y_{2})\end{array}\right]}\)
Tedy 1 z definicj nie jest przekształceniem linowym, tak jak otrzymamy
\(\displaystyle{ \alpha (x_{1} y_{1}+ x_{1} \beta y_{2}+ y_{1} \beta x_{2})+ \beta (x_{2} y_{2})}\)
tedy 3 nie jest tez, poniewaz otrzymamy to same dla \(\displaystyle{ x^2+2xy+y^2}\) dla \(\displaystyle{ 2xy}\)
Czy to tak?
A napr. 1
\(\displaystyle{ 1. f(x,y,z)=(xy,2x-y,3xy)}\)
\(\displaystyle{ f(\alpha \cdot [x_{1},y_{1}]+\beta \cdot [x_{2},y_{2}])=f([\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2}, \alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2}])=\left[\begin{array}{c}(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})(\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})\\\(2(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})-(\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})\\\ 3(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})(\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}( \alpha x_{1} \alpha y_{1}+ \alpha x_{1} \beta y_{2}+ \alpha y_{1} \beta x_{2}+ \beta x_{2} \beta y_{2})\\\(2(\alpha \cdot x_{1}+\beta \cdot x_{2})-(\alpha \cdot y_{1}+\beta \cdot y_{2})\\\ 3(\alpha x_{1} \alpha y_{1}+ \alpha x_{1} \beta y_{2}+ \alpha y_{1} \beta x_{2}+ \beta x_{2} \beta y_{2})\end{array}\right]}\)
Tedy 1 z definicj nie jest przekształceniem linowym, tak jak otrzymamy
\(\displaystyle{ \alpha (x_{1} y_{1}+ x_{1} \beta y_{2}+ y_{1} \beta x_{2})+ \beta (x_{2} y_{2})}\)
tedy 3 nie jest tez, poniewaz otrzymamy to same dla \(\displaystyle{ x^2+2xy+y^2}\) dla \(\displaystyle{ 2xy}\)
Czy to tak?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
czy są odwzorowaniami liniowymi
Końcowe stwierdzenia są ok, jednak wg. mnie tak zdawkowe opisy czemu to nie jest przekształcenie liniowe mogą nie przejść na kolokwium.