wymiar jądra

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ros1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: earth
Podziękował: 16 razy

wymiar jądra

Post autor: ros1 »

Witam!

Czy mozemy mowic ze wymiar jądra odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ L:R^3 \rightarrow R^2}\)

\(\displaystyle{ L(x,y,z)=(x-y+2z,2z-x)}\)

jest rowny

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&-1&2\\-1&0&2\\\end{array}\right]}\)
3 - rząd macierzyA= 3-2=1

a wymiar jadra odwzorowania liniowego

\(\displaystyle{ f:R^2 (x,y) \rightarrow (2x-y,x+y,5x+2y) \in R^3}\)

\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{cc}2&-1\\1&1\\5&2\end{array}\right]}\)

mozemy zapisac jak

2-rząd macierzyB=2-2=0
miodzio1988

wymiar jądra

Post autor: miodzio1988 »

Rząd macierzy \(\displaystyle{ A}\) nie wynosi trzy. Też nie wynosi jeden.
ros1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: earth
Podziękował: 16 razy

wymiar jądra

Post autor: ros1 »

Rząd macierzy A=2.
Rząd macierzy B=2.

wymiar jądra odwzorowania
dla macierzy A

3-2=1

wymiar jądra odwzorowania
dla macierzy B

2-2=0
miodzio1988

wymiar jądra

Post autor: miodzio1988 »

288677.htm

wyszukiwarka u nas na forum i odpowiedź szybko znajdujemy
ros1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: earth
Podziękował: 16 razy

wymiar jądra

Post autor: ros1 »

Mogę zobaczyc co zrobilem dobrze
dziękuję
ODPOWIEDZ