Baza przestrzeni wektorowej.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
grzanka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 sie 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: grzanka92 »

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ x \in R}\) układ wektorów \(\displaystyle{ V_{1}=(5,2,1), V_{2}=(-1,3,3), V_{3}=(3,x,7)}\) przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\) jest bazą tej przestrzeni? Przyjmując ustaloną wartość x obliczyć współrzędne wektora \(\displaystyle{ V_{4}=(4,7,-2)}\) w bazie \(\displaystyle{ (V_{1}, V_{2}, V_{3})}\).

Zapisałam sobie macierz z układu równań (nie wiedziałam jak zrobić kreskę pionową oddzielającą te zera) :

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}5&-1&3&0\\2&3&x&0\\1&3&7&0\end{array}\right]}\)

Ale nie wiem jak ją rozwiązać z tą niewiadomą x. Nie wiem też jak się liczy współrzędne wektora.
miodzio1988

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: miodzio1988 »

te zera nie są potrzebne. Wyznacznik tej macierzy musisz policzyć
grzanka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 sie 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: grzanka92 »

O ile dobrze policzyłam wyznacznik jest równy 320+16x. Co dalej ?
miodzio1988

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: miodzio1988 »

Wyznacznik ten jaki mus być, żeby to była baza?
grzanka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 sie 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: grzanka92 »

Jeszcze raz policzyłam, jest jednak 16x-128. Wydaje mi się, że wyznacznik musi być różny od 0. Wtedy x jest różne od 8. A co z drugą częścią zadania ?
miodzio1988

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: miodzio1988 »

Przedstawić w bazie czyli ....co musimy tak na logikę zrobić?
grzanka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 sie 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: grzanka92 »

Gdybym wiedziała, bym o to nie pytała
miodzio1988

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: miodzio1988 »

Pomyśl zatem, nie jest to coś strasznie trudnego.
grzanka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 sie 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: grzanka92 »

Wiem, że to nie są trudne zadania, nie wiem co to współrzędne wektora, Mam baze ((5,2,1),(-1,3,3),(3,2,7)). I co mam zrobić z czwartym wektorem ?
miodzio1988

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: miodzio1988 »

Naprawdę przepisanie treści Ci nie pomoże w wymyśleniu rozwiązania. Myślimy.
Przedstawić w bazie czyli ....co musimy tak na logikę zrobić?
jeszcze raz. Myślimy
grzanka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 sie 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: grzanka92 »

Przedstawić w bazie czyli ten czwarty wektor musi jakoś się w niej zawierać.
miodzio1988

Baza przestrzeni wektorowej.

Post autor: miodzio1988 »

przedstaw ten nowy wektor za pomocą tych wektorów w bazie
ODPOWIEDZ