Przekształcenie liniowe- JĄDRO
Przekształcenie liniowe- JĄDRO
Podaj przykład dowolnego przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ f:R^{3} \rightarrow R ^{3}}\) takiego, że \(\displaystyle{ dim Kerf=3}\) (wymiar jądra jest równy \(\displaystyle{ 3}\)). Dla tego przekształcenia obliczyć \(\displaystyle{ f (1,2,0)}\) i \(\displaystyle{ f (2,-1,3)}\)
Ostatnio zmieniony 4 sie 2012, o 18:03 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Przekształcenie liniowe- JĄDRO
W którym momencie pojawia się problem?
Rozumiesz czym jest jądro przekształcenia i czym jest wymiar jądra? Masz świadomość tego, że jądro jest zawsze podprzestrzenią liniową wyjściowej przestrzeni?
Q.
Rozumiesz czym jest jądro przekształcenia i czym jest wymiar jądra? Masz świadomość tego, że jądro jest zawsze podprzestrzenią liniową wyjściowej przestrzeni?
Q.
Przekształcenie liniowe- JĄDRO
Jądro to jest miejsce zerowe przekształcenia liniowego, a wymiar to ilość wektorów w bazie jądra??
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Przekształcenie liniowe- JĄDRO
Jeśli już to zbiór wszystkich miejsc zerowych, choć w algebrze liniowej raczej rzadko używa się określenia "miejsce zerowe".O-L-A pisze:Jądro to jest miejsce zerowe przekształcenia liniowego
A jak brzmi odpowiedź na moje pierwsze pytanie?
Q.
Przekształcenie liniowe- JĄDRO
Od początku niestety jest problem.Heh, umiem wyliczyć jądro:) A jak mam podane to jądro to już nie wiem jak to ugryźć. To tak jakbym musiała to zrobić od tyłu:)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Przekształcenie liniowe- JĄDRO
Jądro przekształcenia idącego z \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) jest podprzestrzenią liniową przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\). Jak wyglądają podprzestrzenie tej przestrzeni mające wymiar trzy?
Q.
Q.
Przekształcenie liniowe- JĄDRO
Może być np tak? \(\displaystyle{ A(x,y,z)=( 2x+y+4z; x+2z; y)}\)
-- 4 sie 2012, o 19:11 --
Odpowiadając na pytanie wcześniejsze. Czy te podprzestrzenie mające wymiar trzy bedą wyglądały np \(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3)}\) ?? Z góry przepraszam jeżeli pletę bzdury, ja jestem raczej z tych którym trzeba tłumaczyć jak krowie na rowie:) Język matematyki nie jest mi zbytnio bliski:)
-- 4 sie 2012, o 19:13 --
Ale dziękuję za próby pomocy:), ja muszę to zadanie zrobić i zrozumieć przede wszystkim.
-- 4 sie 2012, o 19:11 --
Odpowiadając na pytanie wcześniejsze. Czy te podprzestrzenie mające wymiar trzy bedą wyglądały np \(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3)}\) ?? Z góry przepraszam jeżeli pletę bzdury, ja jestem raczej z tych którym trzeba tłumaczyć jak krowie na rowie:) Język matematyki nie jest mi zbytnio bliski:)
-- 4 sie 2012, o 19:13 --
Ale dziękuję za próby pomocy:), ja muszę to zadanie zrobić i zrozumieć przede wszystkim.
Ostatnio zmieniony 7 sie 2012, o 12:41 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
Przekształcenie liniowe- JĄDRO
Jądro jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ R^3}\).
Jeśli wymiar jądra jestb równy wymiarowi przestrzeni to jądro musi być całą przestrzenią. Wobec tego :
dla każdego \(\displaystyle{ x \in R^3 \ f(x)=0}\)
Więc jedyne takie odwzorowanie to odwzorowanie zerowe.
Inaczej:
\(\displaystyle{ dim R^3= dim Ker f+dim Im f}\)
\(\displaystyle{ 3= 3+ dim Imf \\
dim Imf=0}\)
Przestrzenią mającą wymiar zero jest przestrzeń zerowa.
Więc Im f jest przestrzenią zerową.
Co jeszcze raz dowodzi, że odwzorowanie jest zerowe.
Pozdrawiam.
Jeśli wymiar jądra jestb równy wymiarowi przestrzeni to jądro musi być całą przestrzenią. Wobec tego :
dla każdego \(\displaystyle{ x \in R^3 \ f(x)=0}\)
Więc jedyne takie odwzorowanie to odwzorowanie zerowe.
Inaczej:
\(\displaystyle{ dim R^3= dim Ker f+dim Im f}\)
\(\displaystyle{ 3= 3+ dim Imf \\
dim Imf=0}\)
Przestrzenią mającą wymiar zero jest przestrzeń zerowa.
Więc Im f jest przestrzenią zerową.
Co jeszcze raz dowodzi, że odwzorowanie jest zerowe.
Pozdrawiam.