Badanie Liniowej niezależności
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Badanie Liniowej niezależności
Witajcie.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego problemu matematycznego. Mam zbadać liniową niezależność 4 wektorów w przestrzeni trójwymiarowej. Problem jest dla mnie o tyle nietypowy, ze nie spotkałem się jeszcze nigdy jak dotąd z podobnym zapisem:
\(\displaystyle{ v_{1}\left( x\right)= 1-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ v_{2}\left( x\right)=1+x^{3}}\)
\(\displaystyle{ v_{3}\left( x\right)=x-x^{3}}\)
\(\displaystyle{ v_{4}\left( x\right)=1+x+x^{2}+x^{3}}\)
Z góry bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi, być może jest to banalne, ale moje otępienie wakacjami sięga zenitu i coś trzeba z tym robić
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego problemu matematycznego. Mam zbadać liniową niezależność 4 wektorów w przestrzeni trójwymiarowej. Problem jest dla mnie o tyle nietypowy, ze nie spotkałem się jeszcze nigdy jak dotąd z podobnym zapisem:
\(\displaystyle{ v_{1}\left( x\right)= 1-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ v_{2}\left( x\right)=1+x^{3}}\)
\(\displaystyle{ v_{3}\left( x\right)=x-x^{3}}\)
\(\displaystyle{ v_{4}\left( x\right)=1+x+x^{2}+x^{3}}\)
Z góry bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi, być może jest to banalne, ale moje otępienie wakacjami sięga zenitu i coś trzeba z tym robić
Badanie Liniowej niezależności
Przestrzeń wielomianów stopnia nie większego niż 3 jest czterowymiarowa!!!
Aby sprawdzić liniową niezależność, musisz napisać kombinację liniową tych czterech wielomianów i przyrównać do zera. Następnie wyodrębniając współczynniki przy kolejnych potęgach dojdziesz do układu równań. Jeśli jedynym jego rozwiązaniem będą same zera, wskazane wielomiany są liniowo niezależne. Jeśli będą też inne rozwiązania - będą liniowo zależne.
Aby sprawdzić liniową niezależność, musisz napisać kombinację liniową tych czterech wielomianów i przyrównać do zera. Następnie wyodrębniając współczynniki przy kolejnych potęgach dojdziesz do układu równań. Jeśli jedynym jego rozwiązaniem będą same zera, wskazane wielomiany są liniowo niezależne. Jeśli będą też inne rozwiązania - będą liniowo zależne.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Badanie Liniowej niezależności
Zapis od nauczyciela wygląda tak:
(...) w przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ R_{3}\left[ x\right]}\)
Czy to nie jest jednoznaczne z przestrzenią trójwymiarową?
(...) w przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ R_{3}\left[ x\right]}\)
Czy to nie jest jednoznaczne z przestrzenią trójwymiarową?
Badanie Liniowej niezależności
Świetnie. A więc każdy taki wielomian można utożsamić z wektorem współczynników:
\(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d\leftrightarrow(a,b,c,d)}\)
Iluwymiarowa jest więc ta przestrzeń?
\(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d\leftrightarrow(a,b,c,d)}\)
Iluwymiarowa jest więc ta przestrzeń?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Badanie Liniowej niezależności
Aa Łapię, dzięki... czyli ta trójka była dla zmyły, a właściwie dla określenia stopnia wielomianu
Pozdrawiam i dziękuję
Pozdrawiam i dziękuję
Badanie Liniowej niezależności
Nie ma sprawy. A wracając do pierwszego posta w wątku, w przestrzeni trójwymiarowej każde cztery wektory są liniowo zależne, bo baza jest trzyelementowa, a więc każdy "czwarty" wektor musi się wyrażać jako kombinacja liniowa trzech pierwszych.