Generatory przestrzeni liniowej
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Generatory przestrzeni liniowej
Mam pytanie odnoście generatorów przestrzeni. Czy jeśli mamy daną przestrzeń i podane w niej 2 wektory, to wektory te generują tą przestrzeń jeżeli są liniowo niezależne?
A jeśli mamy podane 3 wektory i tylko 2 z nich są liniowo niezależne, to tylko te 2 wektory generują przestrzeń, czy wszystkie 3?
A jeśli mamy podane 3 wektory i tylko 2 z nich są liniowo niezależne, to tylko te 2 wektory generują przestrzeń, czy wszystkie 3?
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Generatory przestrzeni liniowej
No dobrze, w takim razie jak wyznaczamy generatory? Generatorami są tylko te wektory które są liniowo niezależne?
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Generatory przestrzeni liniowej
Jak to nie muszą? Możesz podać jakiś przykład generatorów przestrzeni, które nie są liniowo niezależne?
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Generatory przestrzeni liniowej
Przestrzeń \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\); wektory \(\displaystyle{ (0,1),(1,0),(1410,1410)}\) generują tę przestrzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Generatory przestrzeni liniowej
No dobrze, ale przecież wektory, które podałeś są liniowo niezależne.
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Generatory przestrzeni liniowej
A nie są? Przecież są dwie zmienne, więc wektorów może być chyba dowolna ilość? A jeśli nie, to jak to sprawdzić, że podane wektory jednak są liniowo zależne?
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Generatory przestrzeni liniowej
No dobrze, więc
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=0\\x=0\\1410x+1410y=0\end{cases}}\)
A z tego wynika, że \(\displaystyle{ x=0, \ y=0}\)
Wiec wektory te są liniowo niezależne
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=0\\x=0\\1410x+1410y=0\end{cases}}\)
A z tego wynika, że \(\displaystyle{ x=0, \ y=0}\)
Wiec wektory te są liniowo niezależne
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Generatory przestrzeni liniowej
No tak wektor \(\displaystyle{ [1410,1410]=1410[0,1]+1410[1,0]}\) zatem nie są liniowo niezależne, ale przecież chyba 3 wektory nie mogą generować dwuwymiarowej przestrzeni.