wymiar przestrzeni
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wymiar przestrzeni
Przydałaby się jeszcze informacja o stopniu macierzy. Zauważ, że do wyznaczenia macierzy antysymetrycznej wystarczy wyznaczyć jej elementy pod przekątną (ew. nad przekątną).
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
wymiar przestrzeni
Rzeczywiście, ich liczba zgadza się z wymiarem. Ale skąd wynika taka teza, że wymiarem jest liczba elementów pod (nad) główną przekątną?-- 22 lip 2012, o 23:14 --Jesteśmy w przestrzeni nad skończonym ciałem \(\displaystyle{ K_{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ q}\)-potęga liczby pierwszej.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wymiar przestrzeni
Hm ja domyślnie założyłem, że wszystko dzieje się w \(\displaystyle{ \RR\quad}\) czy ewentualnie \(\displaystyle{ \CC}\). Możesz podać dokładną treść zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
wymiar przestrzeni
Wyznacz wymiar przestrzeni liniowej złożonej z wszystkich macierzy antysymetrycznych stopnia \(\displaystyle{ n}\) nad ciałem skończonym \(\displaystyle{ K_{q}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wymiar przestrzeni
Łatwo można wskazać bazę (zbiór macierzy liniowo niezależnych, generujący całą podprzestrzeń). Dla \(\displaystyle{ n=3}\) bazą jest
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1&0\\-1&0&0\\0&0&0\end{bmatrix},
\begin{bmatrix}0&0&1\\0&0&0\\-1&0&0\end{bmatrix},
\begin{bmatrix}0&0&0\\0&0&1\\0&-1&0\end{bmatrix}.}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1&0\\-1&0&0\\0&0&0\end{bmatrix},
\begin{bmatrix}0&0&1\\0&0&0\\-1&0&0\end{bmatrix},
\begin{bmatrix}0&0&0\\0&0&1\\0&-1&0\end{bmatrix}.}\)
Korzystałeś gdzieś z tego?-- 23 lip 2012, o 00:19 --A, faktycznie. Nad ciałem charakterystyki \(\displaystyle{ 2}\) wymiar będzie inny.Lorek pisze:Hm ja domyślnie założyłem, że wszystko dzieje się w \(\displaystyle{ \RR\quad}\) czy ewentualnie \(\displaystyle{ \CC}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wymiar przestrzeni
Ale to też jest łatwe. Dla ciała charakterystyki \(\displaystyle{ 2}\) wymiar jest równy liczbie elementów pod przekątną i na przekątnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
wymiar przestrzeni
No właśnie, ale dlaczego tak? Jakim argumentem to poprzeć?-- 23 lip 2012, o 18:00 --Dlaczego wymiar jest równy liczbie elementów pod (lub) nad przekątną? (dla charakterystyki \(\displaystyle{ \neq 2}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
wymiar przestrzeni
A czy może być taka baza (dla \(\displaystyle{ n=3}\) nad ciałem \(\displaystyle{ K_{2}}\)) :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&0&1\\0&0&1\\1&1&0\end{bmatrix},
\begin{bmatrix}0&1&0\\1&0&1\\0&1&0\end{bmatrix},
\begin{bmatrix}0&1&1\\1&0&0\\1&0&0\end{bmatrix}}\)?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&0&1\\0&0&1\\1&1&0\end{bmatrix},
\begin{bmatrix}0&1&0\\1&0&1\\0&1&0\end{bmatrix},
\begin{bmatrix}0&1&1\\1&0&0\\1&0&0\end{bmatrix}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wymiar przestrzeni
Nie, bo nie generuje całej podprzestrzeni. Dla tego ciała (i pozostałych ciał charakterystyki \(\displaystyle{ 2}\)) dla \(\displaystyle{ n=3}\) wymiar jest równy \(\displaystyle{ 6}\).
Poza tym podane przez Ciebie macierze nie są liniowo niezależne. Jak je wszystkie dodasz, to otrzymasz zero. Tych wcześniejszych nie trzeba było zmieniać, tylko trzeba dopisać więcej, żeby wygenerować całą podprzestrzeń.
Poza tym podane przez Ciebie macierze nie są liniowo niezależne. Jak je wszystkie dodasz, to otrzymasz zero. Tych wcześniejszych nie trzeba było zmieniać, tylko trzeba dopisać więcej, żeby wygenerować całą podprzestrzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
wymiar przestrzeni
Dla \(\displaystyle{ n=3}\) i ciała \(\displaystyle{ K_{2}=\{0, 1\}}\) wymiar jest równy 3.
Ale chodzi mi o wymiar dla przestrzeni wszystkich macierzy antysymetrycznych stopnia \(\displaystyle{ n}\).
Ale chodzi mi o wymiar dla przestrzeni wszystkich macierzy antysymetrycznych stopnia \(\displaystyle{ n}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wymiar przestrzeni
Jest równy \(\displaystyle{ 6}\). Zauważ że dla ciał charakterystyki \(\displaystyle{ 2}\) w macierzy antysymetrycznej na przekątnej może stać cokolwiek.alfa123 pisze:Dla \(\displaystyle{ n=3}\) i ciała \(\displaystyle{ K_{2}=\{0, 1\}}\) wymiar jest równy 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
wymiar przestrzeni
Zgadza się, dla ciał charakterystyki \(\displaystyle{ 2}\). Ale, jak już było napisane, chodzi mi o ciała o charakterystyce różnej od \(\displaystyle{ 2}\).-- 24 lip 2012, o 16:32 --Czy macierze nad ciałem \(\displaystyle{ K_2}\) o charakterystyce \(\displaystyle{ \neq 2}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&0&1\\0&0&1\\-1&-1&0\end{bmatrix}, \begin{bmatrix}0&1&0\\-1&0&1\\0&-1&0\end{bmatrix}, \begin{bmatrix}0&1&1\\-1&0&0\\-1&0&0\end{bmatrix}}\)
są liniowo niezależne?
Mamy
\(\displaystyle{ a \cdot \begin{bmatrix}0&0&1\\0&0&1\\-1&-1&0\end{bmatrix}+
b \cdot \begin{bmatrix}0&1&0\\-1&0&1\\0&-1&0\end{bmatrix}+
c \cdot \begin{bmatrix}0&1&1\\-1&0&0\\-1&0&0\end{bmatrix}=
\begin{bmatrix}0&0&0\\0&0&0\\0&0&0\end{bmatrix}}\).
Zatem
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a+c=0\\b+c=0\\a+b=0 \end{array}}\),
skąd
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a=0\\b=0\\c=0 \end{array}}\).
Oznacza to, że są.
Czy to jest prawda?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&0&1\\0&0&1\\-1&-1&0\end{bmatrix}, \begin{bmatrix}0&1&0\\-1&0&1\\0&-1&0\end{bmatrix}, \begin{bmatrix}0&1&1\\-1&0&0\\-1&0&0\end{bmatrix}}\)
są liniowo niezależne?
Mamy
\(\displaystyle{ a \cdot \begin{bmatrix}0&0&1\\0&0&1\\-1&-1&0\end{bmatrix}+
b \cdot \begin{bmatrix}0&1&0\\-1&0&1\\0&-1&0\end{bmatrix}+
c \cdot \begin{bmatrix}0&1&1\\-1&0&0\\-1&0&0\end{bmatrix}=
\begin{bmatrix}0&0&0\\0&0&0\\0&0&0\end{bmatrix}}\).
Zatem
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a+c=0\\b+c=0\\a+b=0 \end{array}}\),
skąd
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a=0\\b=0\\c=0 \end{array}}\).
Oznacza to, że są.
Czy to jest prawda?