Rozszerzenie iloczynu skalarnego na dowolne tensory
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 26 razy
Rozszerzenie iloczynu skalarnego na dowolne tensory
Niech \(\displaystyle{ V}\)będzie przestrzenią wektorową z iloczynem skalarnym, niech \(\displaystyle{ T_{p}^{q}(V)}\) iloczyn tensorowy kilku egzemplarzy przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ V^{*}}\). W jaki sposób zdefiniować iloczyn skalarny w przestrzeni \(\displaystyle{ T_{p}^{q}(V)}\) wykorzystując iloczyn skalarny z przestrzeni \(\displaystyle{ V}\)?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, o 08:38 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozszerzenie iloczynu skalarnego na dowolne tensory
Czy \(\displaystyle{ V}\) jest skończenie wymiarowa? Jeżeli tak, możesz utożsamić \(\displaystyle{ V}\) z \(\displaystyle{ V^*}\) poprzez odwzorowanie \(\displaystyle{ \varphi\colon V\to V^*}\) dane wzorem
\(\displaystyle{ \varphi(v) = \langle \cdot, v\rangle.}\)
\(\displaystyle{ \varphi(v) = \langle \cdot, v\rangle.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 26 razy
Rozszerzenie iloczynu skalarnego na dowolne tensory
OK, tak poradze sobie z jednoformami (widziałem to), ale co z tensorami wyższych rzędów? które mają zarówno składowe kowariantne jak i kontrawariantne?Spektralny pisze:Czy \(\displaystyle{ V}\) jest skończenie wymiarowa? Jeżeli tak, możesz utożsamić \(\displaystyle{ V}\) z \(\displaystyle{ V^*}\) poprzez odwzorowanie \(\displaystyle{ \varphi\colon V\to V^*}\) dane wzorem
\(\displaystyle{ \varphi(v) = \langle \cdot, v\rangle.}\)