Przestrzenie izomorficzne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

Przestrzenie izomorficzne

Post autor: patricia__88 »

Czy może ktoś podać przykład dwóch przestrzeni, które są izomorficzne?
miodzio1988

Przestrzenie izomorficzne

Post autor: miodzio1988 »

55267.htm

to było bardzo trudne
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

Przestrzenie izomorficzne

Post autor: patricia__88 »

Chodzi mi raczej o jakiś prosty przykład, a nie jakieś przestrzenie ilorazowe. Tak, żebym mogła pokazać krok po kroku z definicji.
miodzio1988

Przestrzenie izomorficzne

Post autor: miodzio1988 »

Wujek google.
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

Przestrzenie izomorficzne

Post autor: patricia__88 »

miodzio1988 pisze:Wujek google.
Skoro nie znasz odpowiedzi na pytanie, to nie odpowiadaj. Bo google to ja już przejrzałam, inaczej bym tu nie pisała.
miodzio1988

Przestrzenie izomorficzne

Post autor: miodzio1988 »

113149.htm

222052.htm

135961.htm

289425.htm

Do wyboru do koloru masz. Mogę Cię nauczyć korzystać z google jak chcesz.
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

Przestrzenie izomorficzne

Post autor: patricia__88 »

Nie musisz mnie uczyć korzystać, bo te tematy akurat już widziałam, a prosiłam o trywialne, nieskomplikowane przykłady, bez żadnych wymysłów.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Przestrzenie izomorficzne

Post autor: ares41 »

Jak bardzo trywialne mają być to przykłady ?
Weź np. identyczność \(\displaystyle{ \mathrm{id}: V \rightarrow V}\)

Albo \(\displaystyle{ f:V\rightarrow \RR^n}\), gdy \(\displaystyle{ \dim \left( V \right) =n}\),
gdzie założyliśmy, że \(\displaystyle{ V}\) jest przestrzenią liniową nad \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)

A jak chcesz coś ciekawszego to może coś takiego:
Udowodnić, że każda przestrzeń nieskończenie wymiarowa jest algebraicznie izomorficzna z pewną swoją podprzestrzenią właściwą.
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

Przestrzenie izomorficzne

Post autor: patricia__88 »

Jak udowodnić, że \(\displaystyle{ (P_n(x),R,+,\cdot)\simeq (R^2,R,+,\cdot)}\)?
ODPOWIEDZ