Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Jak udowodnić, że każda podprzestrzeń przestrzeni liniowej jest przestrzenią liniową?
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Niech \(\displaystyle{ (X,K,+,\cdot)}\) będzie przestrzenią liniową. Niepusty podzbiór \(\displaystyle{ Y \subseteq X}\) nazywamy podprzestrzenią przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ X}\), jeżeli:
1. \(\displaystyle{ \forall_{u,v\in{Y}} \ u+v\in{Y}}\)
2. \(\displaystyle{ \forall_{\alpha \in{K}} \ \forall_{v\in{Y}} \ \alpha \cdot v \in{Y}}\)
Jak udowodnić to z definicji?
1. \(\displaystyle{ \forall_{u,v\in{Y}} \ u+v\in{Y}}\)
2. \(\displaystyle{ \forall_{\alpha \in{K}} \ \forall_{v\in{Y}} \ \alpha \cdot v \in{Y}}\)
Jak udowodnić to z definicji?
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Zadaj sobie pytanie co to jest przestrzeń liniowa i dlaczego wszystkie jej aksjomaty są spełnione w \(\displaystyle{ Y}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
A mogę prosić o proste wytłumaczenie, dlaczego?-- 6 lip 2012, o 20:02 --Znalazłam również definicję, w której pisze, że podzbiór \(\displaystyle{ Y}\) jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej X, jeżeli jest przestrzenią liniową i jeśli spełnia podane wyżej warunki. Chyba ta definicja jest poprawna tak? Wówczas to wynika bezpośrednio z definicji.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Zadanie nie polega na znalezieniu innej definicji (chyba że udowodnisz równoważność obu definicji). Musisz, korzystając z definicji podprzestrzeni, wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ Y}\) jest podprzestrzenią, to jest przestrzenią liniową. Musisz wykazać, że \(\displaystyle{ Y}\) spełnia mnóstwo warunków, które są w definicji przestrzeni liniowej.patricia__88 pisze: Znalazłam również definicję, w której pisze, że podzbiór \(\displaystyle{ Y}\) jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej X, jeżeli jest przestrzenią liniową i jeśli spełnia podane wyżej warunki. Chyba ta definicja jest poprawna tak? Wówczas to wynika bezpośrednio z definicji.
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Ok a mogę prosić o pomoc w udowodnieniu tego, albo chociaż udowodnienie kilku tych warunków?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Że \(\displaystyle{ K}\) jest ciałem, to wiadomo.
Że \(\displaystyle{ +}\) jest działaniem \(\displaystyle{ Y\times Y \to Y}\), to wiadomo, bo \(\displaystyle{ \forall_{u,v\in{Y}} \ u+v\in{Y}}\).
Że \(\displaystyle{ \cdot}\) jest działaniem \(\displaystyle{ K\times Y \to Y}\), to wiadomo, bo \(\displaystyle{ \forall_{\alpha \in{K}} \ \forall_{v\in{Y}} \ \alpha \cdot v \in{Y}}\).
Warunek \(\displaystyle{ \forall_{\alpha\in{K}}\forall_{u,v\in{Y}} \ \alpha(u+v)=\alpha u+\alpha v}\) jest spełniony, bo \(\displaystyle{ u,v\in Y\subseteq X}\) a przestrzeń \(\displaystyle{ X}\) jest liniowa i spełnia warunek \(\displaystyle{ \forall_{\alpha\in{K}}\forall_{u,v\in{X}} \ \alpha(u+v)=\alpha u+\alpha v}\).
itd.
Że \(\displaystyle{ +}\) jest działaniem \(\displaystyle{ Y\times Y \to Y}\), to wiadomo, bo \(\displaystyle{ \forall_{u,v\in{Y}} \ u+v\in{Y}}\).
Że \(\displaystyle{ \cdot}\) jest działaniem \(\displaystyle{ K\times Y \to Y}\), to wiadomo, bo \(\displaystyle{ \forall_{\alpha \in{K}} \ \forall_{v\in{Y}} \ \alpha \cdot v \in{Y}}\).
Warunek \(\displaystyle{ \forall_{\alpha\in{K}}\forall_{u,v\in{Y}} \ \alpha(u+v)=\alpha u+\alpha v}\) jest spełniony, bo \(\displaystyle{ u,v\in Y\subseteq X}\) a przestrzeń \(\displaystyle{ X}\) jest liniowa i spełnia warunek \(\displaystyle{ \forall_{\alpha\in{K}}\forall_{u,v\in{X}} \ \alpha(u+v)=\alpha u+\alpha v}\).
itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
No ale skoro \(\displaystyle{ Y \subseteq X}\) to chyba każdy warunek z tego powodu będzie spełniony?
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Rozważ \(\displaystyle{ Y=\mathbb{N}}\) w \(\displaystyle{ X=\mathbb{R}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
no naturalne zawierają się w rzeczywistych przeciez.
Nie możecie poprostu krok po kroku wytłumaczyc?
Nie możecie poprostu krok po kroku wytłumaczyc?
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Tak jak napisałam, czy dlatego, że \(\displaystyle{ Y \subseteq X}\), a \(\displaystyle{ X}\) jest przestrzenią liniową, to wynika że wszystke te warunki będą spełnione i \(\displaystyle{ Y}\) jest przestrzenią? Bo tak z przedstawienia Twoich warunków wynikapatricia__88 pisze:No ale skoro \(\displaystyle{ Y \subseteq X}\) to chyba każdy warunek z tego powodu będzie spełniony?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
Przecież korzystałem też z warunków:
1. \(\displaystyle{ \forall_{u,v\in{Y}} \ u+v\in{Y},}\)
2. \(\displaystyle{ \forall_{\alpha \in{K}} \ \forall_{v\in{Y}} \ \alpha \cdot v \in{Y}.}\)
Tylko z tego że \(\displaystyle{ Y\subseteq X}\) oraz \(\displaystyle{ X}\) jest przestrzenią liniową, nie wynika że \(\displaystyle{ Y}\) jest przestrzenią liniową, o czym świadczy podany wcześniej przykład.
Masz rację że pozostałe warunki się dowodzi analogicznie jak ostatni z podanych przeze mnie, chyba że chcesz dowodzić takie głupie warunki:
\(\displaystyle{ \exists_{0\in Y}\forall_{u\in Y}0+u=u}\),
\(\displaystyle{ \forall_{u\in Y}\exists_{v\in Y}u+v=0}\).
Ich nie można pokazać tak samo, bo występuje tam kwantyfikator szczegółowy.
1. \(\displaystyle{ \forall_{u,v\in{Y}} \ u+v\in{Y},}\)
2. \(\displaystyle{ \forall_{\alpha \in{K}} \ \forall_{v\in{Y}} \ \alpha \cdot v \in{Y}.}\)
Tylko z tego że \(\displaystyle{ Y\subseteq X}\) oraz \(\displaystyle{ X}\) jest przestrzenią liniową, nie wynika że \(\displaystyle{ Y}\) jest przestrzenią liniową, o czym świadczy podany wcześniej przykład.
Masz rację że pozostałe warunki się dowodzi analogicznie jak ostatni z podanych przeze mnie, chyba że chcesz dowodzić takie głupie warunki:
\(\displaystyle{ \exists_{0\in Y}\forall_{u\in Y}0+u=u}\),
\(\displaystyle{ \forall_{u\in Y}\exists_{v\in Y}u+v=0}\).
Ich nie można pokazać tak samo, bo występuje tam kwantyfikator szczegółowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 367
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy