Układ równań z jedną pustą

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
0rdon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lip 2012, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Układ równań z jedną pustą

Post autor: 0rdon »

Witam,

Mam podany układ równań z jedną pustą, wstawiam tam 0 - licząc metodą cramera?

\(\displaystyle{ \begin{cases} -3x -2y -2z = 1 \\-2x -z = -1 \\ 3x -3y +2z = -3 \end{cases}}\)

Układ równań rozwiązuje metodą Cramera.

\(\displaystyle{ \left| A\right| = \left|\begin{array}{ccc}-3&-2&-2\\-2&0&-1\\3&-3&2\end{array}\right| = -6+6-12+6+9-8= -5}\)

\(\displaystyle{ A _{1} = \left|\begin{array}{ccc}1&-2&-2\\-1&0&-1\\-3&-3&2\end{array}\right| = -19}\)

\(\displaystyle{ A_{2} = \left|\begin{array}{ccc}-3&-1&-2\\-2&-1&-1\\3&-3&2\end{array}\right| = -2}\)

\(\displaystyle{ A_{3} = \left|\begin{array}{ccc}-3&-2&1\\-2&0&-1\\3&-3&-3\end{array}\right| = 30}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{19}{5}}\)

\(\displaystyle{ y= \frac{2}{5}}\)

\(\displaystyle{ z= \frac{30}{-5}}\)


Czy te wyniki są poprawne? Podstawiając je do pierwszego równania nie wychodzi to poprawnie.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2012, o 19:11 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Układ równań z jedną pustą

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ A_{3} = 33}\)

\(\displaystyle{ z=-\frac{33}{5}}\)
0rdon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lip 2012, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Układ równań z jedną pustą

Post autor: 0rdon »

Super, dzięki za odpowiedź - rzeczywiście błąd w obliczeniach - teraz wszystko się zgadza.
ODPOWIEDZ