witam,
czy wie ktos moze jka udowodnic:
jesli macierz przekatniowo dominujaca ma na przekatnej dodatnie elementy to jest macierza dodatnio okreslona
dziekuje za pomoc
macierz dodatno okreslona a maciez przekatniowo dominujaca
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
macierz dodatno okreslona a maciez przekatniowo dominujaca
Żeby był sens mówić o dodatniej określoności, trzeba założyć, że macierz jest symetryczna.
Przejdźmy do konkretów. Załóżmy, że \(\displaystyle{ \lambda}\) jest wartością własną macierzy \(\displaystyle{ A}\); z założenia jest ona rzeczywista. Odpowiadającym jej wektorem własnym będzie \(\displaystyle{ \mathbf{v} = (v_{1}, \dots, v_{n})}\). Powiedzmy, że \(\displaystyle{ v_{i}}\) jest jego największą, co do modułu, współrzędną. Wykorzystując, że \(\displaystyle{ \mathbf{v}}\) jest wektorem własnym, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \lambda v_{i} = \sum_{j} a_{ij} v_{j},}\)
a następnie:
\(\displaystyle{ \lambda = a_{ii} + \sum_{j \neq i} a_{ij} \frac{v_{j}}{v_{i}}}\).
Jednak \(\displaystyle{ \left| \frac{v_{j}}{v_{i}}\right|}\), więc z faktu, że macierz \(\displaystyle{ A}\) ma dominującą przekątną otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \lambda = a_{ii} + \sum_{j \neq i} a_{ij} \frac{v_{j}}{v_{i}} \ge a_{ii} - \sum_{j\neq i} |a_{ij}| \ge 0}\),
co właśnie daje nam nieujemną określoność; a lepiej się nie da, chyba że przekątna dominuje silnie.
Przejdźmy do konkretów. Załóżmy, że \(\displaystyle{ \lambda}\) jest wartością własną macierzy \(\displaystyle{ A}\); z założenia jest ona rzeczywista. Odpowiadającym jej wektorem własnym będzie \(\displaystyle{ \mathbf{v} = (v_{1}, \dots, v_{n})}\). Powiedzmy, że \(\displaystyle{ v_{i}}\) jest jego największą, co do modułu, współrzędną. Wykorzystując, że \(\displaystyle{ \mathbf{v}}\) jest wektorem własnym, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \lambda v_{i} = \sum_{j} a_{ij} v_{j},}\)
a następnie:
\(\displaystyle{ \lambda = a_{ii} + \sum_{j \neq i} a_{ij} \frac{v_{j}}{v_{i}}}\).
Jednak \(\displaystyle{ \left| \frac{v_{j}}{v_{i}}\right|}\), więc z faktu, że macierz \(\displaystyle{ A}\) ma dominującą przekątną otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \lambda = a_{ii} + \sum_{j \neq i} a_{ij} \frac{v_{j}}{v_{i}} \ge a_{ii} - \sum_{j\neq i} |a_{ij}| \ge 0}\),
co właśnie daje nam nieujemną określoność; a lepiej się nie da, chyba że przekątna dominuje silnie.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: macierz dodatno okreslona a maciez przekatniowo dominuja
Wasilewski, chyba ci się coś pomyliło istnieją macierze niesymetryczne
które są dodatnio określone
Jakiś czas temu użytkownik
profiles/87320.htm podał nawet przykład takiej macierzy
natomiast jeśli macierz jest niesymetryczna to popularne kryterium nie zadziała
które są dodatnio określone
Jakiś czas temu użytkownik
profiles/87320.htm podał nawet przykład takiej macierzy
natomiast jeśli macierz jest niesymetryczna to popularne kryterium nie zadziała