podprzestrzeń wektorowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
forgottenhopes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 25 lut 2012, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 5 razy

podprzestrzeń wektorowa

Post autor: forgottenhopes »

Niech \(\displaystyle{ V=\left\{ w(x) \in R\left[ x\right] : (x ^{2}+1)w(1) +xw''(1)=0\right\}}\).
Udowodnić, że \(\displaystyle{ V}\) jest podprzestrzenią wektorową przestrzeni wielomianów dowolnego stopnia.

Żeby zbiór był podprzestrzenią wektorową musi zachodzić warunek:
\(\displaystyle{ \alpha w(x) + \beta p(x) \in V}\).
Nie potrafię jednak tego zastosować. Prosiłaby o pomoc z tym zadaniem.
Ostatnio zmieniony 1 lip 2012, o 21:49 przez forgottenhopes, łącznie zmieniany 1 raz.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

podprzestrzeń wektorowa

Post autor: silvaran »

Po pierwsze klamerka powinna być za 0, a nie w środku.
Po drugie, aby to wykazać musisz wziąć dowolne dwa wielomiany z V i pokazać, że jak przemnożysz je przez dowolną liczbę i dodasz do siebie to dalej będą należeć do V. Więc tak zrób
ODPOWIEDZ