\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}5&0&0\\6&5&-6\\3&0&2\end{bmatrix}}\)
Znaleźć \(\displaystyle{ A ^{n} , n \in N}\).
macierz A^n
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 18:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
macierz A^n
Znalezienie wektorów własnych tej macierzy albo wielomianu charakterystycznego chyba nie jest problemem? (można w pamięci nawet)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 18:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 5 razy
macierz A^n
Masz rację, nie jest.
\(\displaystyle{ D=\begin{bmatrix}5&0&0\\0&5&0\\0&0&2\end{bmatrix}}\)
Problemem jest następne przejście.
\(\displaystyle{ D=\begin{bmatrix}5&0&0\\0&5&0\\0&0&2\end{bmatrix}}\)
Problemem jest następne przejście.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 18:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 5 razy
macierz A^n
I właśnie się zastanawiam czy taka zależność będzie możliwa :
\(\displaystyle{ D ^{n} =P ^{-1} \cdot A ^{n}\cdot P}\)
czyli
\(\displaystyle{ A ^{n}=P\cdot D ^{n}\cdot P ^{-1}}\)?
\(\displaystyle{ D ^{n} =P ^{-1} \cdot A ^{n}\cdot P}\)
czyli
\(\displaystyle{ A ^{n}=P\cdot D ^{n}\cdot P ^{-1}}\)?