WKW na diagonalizowalność endomorfizmu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
niebieska_biedronka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 397
Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 19 razy

WKW na diagonalizowalność endomorfizmu

Post autor: niebieska_biedronka »

Mam takie twierdzenie - WKW na diagonalizowalność endomorfizmu:
Endomorfizm \(\displaystyle{ f: \mathbb{R}^n \rightarrow \mathbb{R}^n}\) jest diagonalizowalny \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) wielomian charakterystyczny ma postać: \(\displaystyle{ \Delta(\lambda) = (\lambda_1 -\lambda)^{k_1} \cdot (\lambda_2 - \lambda)^{k_2} \cdot ... \cdot (\lambda_p - \lambda)^{k_p}}\), gdzie \(\displaystyle{ k_1 + k_2 +...+ k_p = n, \quad \forall_{ i \neq j} \lambda_i \neq \lambda_j ,}\) oraz \(\displaystyle{ \forall_{i \in \{1,...,p\}} \dim V_{\lambda_i}} = k_i}\).

Dowód w zasadzie rozumiem, tylko w jednym momencie mam wątpliwości. Przedstawiam jego fragment aż do tego miejsca.

Dowód \(\displaystyle{ ( \Rightarrow )}\):
Wielomian \(\displaystyle{ \Delta(\lambda)}\) ma stopień n i współczynnik przy \(\displaystyle{ \lambda^n}\) równy \(\displaystyle{ (-1)^n}\). Niech \(\displaystyle{ \Delta(\lambda) = (\lambda_1 -\lambda)^{k_1} \cdot (\lambda_2 - \lambda)^{k_2} \cdot ... \cdot (\lambda_p - \lambda)^{k_p} \cdot Q(\lambda)}\), gdzie \(\displaystyle{ Q(\lambda)}\) - wielomian stopnia \(\displaystyle{ s \ge 0 (s \le n)}\), nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Wtedy \(\displaystyle{ k_1 + k_2 +... k_p = n-s}\).
f jest diagonalizowalny, więc istnieje baza w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^n}\) złożona z wektorów własnych odpowiadających wartościom własnym f, czyli pierwiastkom wielomianu \(\displaystyle{ \Delta(\lambda)}\), zatem w bazie mamy wektory:
\(\displaystyle{ l_1}\) wektorów z \(\displaystyle{ V_{\lambda_1}}\) , \(\displaystyle{ l_2}\) wektorów z \(\displaystyle{ V_{\lambda_2}}\) , ..., \(\displaystyle{ l_p}\) wektorów z \(\displaystyle{ V_{\lambda_p}}\).
Wtedy \(\displaystyle{ l_1 + l_2 + ... +l_p = n}\).

I teraz korzystam z takiej nierówności: \(\displaystyle{ l_i \le \dim V_{\lambda_i} \le k_i}\). Jej "prawa część" pochodzi z innego twierdzenia, natomiast zastanawiam się, skąd ta nierówność \(\displaystyle{ l_i \le \dim V_{\lambda_i}}\), czy nie można tutaj od razu napisać równości? Dalszą część dowodu rozumiem, pozostał mi tylko ten drobny szczegół, który nie jest pewnie zbyt znaczący, ale mam niedługo egzamin ustny, podczas którego takie właśnie detale mają szczególne znaczenie...
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

WKW na diagonalizowalność endomorfizmu

Post autor: Majeskas »

Na mój rozum też powinna być tam równość. Ale może niech wypowie się ktoś mądrzejszy.
Awatar użytkownika
niebieska_biedronka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 397
Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 19 razy

WKW na diagonalizowalność endomorfizmu

Post autor: niebieska_biedronka »

Na szczęście jestem już po egzaminie i nie muszę tego wiedzieć... ale mimo wszystko nadal jestem ciekawa
@Majeskas, dziękuję za odpowiedź
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

WKW na diagonalizowalność endomorfizmu

Post autor: Ein »

Można dać tam równość, wszak wymiar \(\displaystyle{ V_{\lambda_i}}\) to maksymalna liczba liniowo niezależnych wektorów własnych stowarzyszonych z wartością \(\displaystyle{ \lambda_i}\). A więc jeżeli operator jest diagonalizawalny, to \(\displaystyle{ V=V_{\lambda_1}+\ldots+V_{\lambda_k}}\). Pozostaje pokazać, że wektor zerowy \(\displaystyle{ 0}\) ma jednoznaczne przedstawienie przez wektory z \(\displaystyle{ V_{\lambda_1},\ldots,V_{\lambda_k}}\). Mamy: \(\displaystyle{ 0=v_1+\ldots+v_k}\) -- \(\displaystyle{ v_i}\) są wektorami własnymi stowarzyszonymi z wartościami własnymi \(\displaystyle{ \lambda_i}\), odpowiednio, są więc liniowo niezależne, skąd wynika, że wszystkie \(\displaystyle{ v_i=0}\). To nam daje, że \(\displaystyle{ V=\bigoplus_iV_{\lambda_i}}\). Wynika stąd teraz, że w każdej eigenbazie (bazie składającej się z wektorów własnych operatora) mamy maksymalną liczbę liniowo niezależnych wektorów własnych stowarzyszonych z daną wartością własną.
ODPOWIEDZ