macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
hildzia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 27 cze 2012, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

macierz odwrotna

Post autor: hildzia17 »

Mam wyznaczyć macierz odwrotna

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}1&1&-1\\1&-1&1\\-1&1&1\end{vmatrix}}\)

Po przekształceniu wyszedł mi wynik taki:

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} \frac{1}{2} & \frac{1}{2} &0\\ \frac{1}{2} &0& \frac{1}{2} \\0& \frac{1}{2} & \frac{1}{2}\end{vmatrix}}\)

Czy wynik jest dobry?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

macierz odwrotna

Post autor: janusz47 »

Proszę sprawdzić, czy
\(\displaystyle{ A\cdot A^{-1} = I}\)?
hildzia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 27 cze 2012, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

macierz odwrotna

Post autor: hildzia17 »

Tak wyszło, że tak
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

macierz odwrotna

Post autor: janusz47 »

To znaczy, że macierz odwrotna jest wyznaczona prawidlowo.
ODPOWIEDZ