Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
cauchuc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 mar 2010, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Równanie macierzowe

Post autor: cauchuc »

Otóż mam do rozwiązania takie równanie macierzowe
\(\displaystyle{ A * X + B * X = C}\)

macierze:
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}-3&4&2\\6&5&-3\\1&2&1\end{array}\right]
B = \left[\begin{array}{ccc}4&-4&-2\\-6&-4&3\\-1&-1&-1\end{array}\right]
C = \left[\begin{array}{ccc}1&-2&-4\\2&3&8\\5&4&-1\end{array}\right]}\)


Doszedłem do takiej postaci równania (w międzyczasie \(\displaystyle{ A + B}\) zamieniłem sobie na \(\displaystyle{ D}\) )
\(\displaystyle{ X = C \cdot D^{-1}}\)

Teraz wyznacznik \(\displaystyle{ detD}\) wychodzi po prostu okrągłe 0, a więc nie powinienem jest przekształcać. W takim razie jak zakończyć to zadanie prawidłowo?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równanie macierzowe

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ \det (A+B)=0\ne \det C}\)

czyli żadne \(\displaystyle{ X}\) nie spełnia tego równania
ODPOWIEDZ