Mógłby mi ktoś jakąs wskazówkę poradzić przy tym zadaniu?
\(\displaystyle{ (2X)^{T}+\left\{\left[\begin{array}{cc}-1&0\\3&1\end{array}\right]\cdot\left[\begin{array}{cc}2&-1\\0&3\end{array}\right]\right\}^{T}}\)= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\0&-1\end{array}\right]}\)
wie ktoś jak się takie równanie rozwiązuje. chociaż wskazówkę.Dzięki z góry
iloczyn macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
iloczyn macierzy
To najpierw wskazówka.
Taki najbardziej "na pałę" sposób to:
Wskazówka:
Ukryta treść:
iloczyn macierzy
\(\displaystyle{ \left\{\left[\begin{array}{cc}-1&0\\3&1\end{array}\right]\cdot\left[\begin{array}{cc}2&-1\\0&3\end{array}\right]\right\}^{T}}\)= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-2&1\\6&0\end{array}\right]^T}\)
\(\displaystyle{ (2X)^T}\)= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\0&-1\end{array}\right]- \left[\begin{array}{cc}-2&1\\6&0\end{array}\right]^T}\)
Tylko jak "transponuj stronami' jak sie to 2x transponuje nierozumiem wogóle
-- 25 cze 2012, o 15:06 --
To może takie rozwiązanie jest poprawne:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\0&-1\end{array}\right]- \left[\begin{array}{cc}-2&1\\6&0\end{array}\right]^T}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\0&-1\end{array}\right]- \left[\begin{array}{cc}-2&6\\1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ (2X)^T= \left[\begin{array}{cc}3&-4\\-1&-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ (X)^T= \left[\begin{array}{cc}1,5&-2\\-0,5&-0,5\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X= \left[\begin{array}{cc}1,5&-0,5\\-2&-0,5\end{array}\right]}\)
Jest to dobrze rowiązane?/
\(\displaystyle{ (2X)^T}\)= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\0&-1\end{array}\right]- \left[\begin{array}{cc}-2&1\\6&0\end{array}\right]^T}\)
Tylko jak "transponuj stronami' jak sie to 2x transponuje nierozumiem wogóle
-- 25 cze 2012, o 15:06 --
To może takie rozwiązanie jest poprawne:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\0&-1\end{array}\right]- \left[\begin{array}{cc}-2&1\\6&0\end{array}\right]^T}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\0&-1\end{array}\right]- \left[\begin{array}{cc}-2&6\\1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ (2X)^T= \left[\begin{array}{cc}3&-4\\-1&-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ (X)^T= \left[\begin{array}{cc}1,5&-2\\-0,5&-0,5\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X= \left[\begin{array}{cc}1,5&-0,5\\-2&-0,5\end{array}\right]}\)
Jest to dobrze rowiązane?/
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
iloczyn macierzy
Metoda jest dobra, ewentualny błąd mógłby być obliczeniowy. Ale to łatwo sprawdzisz korzystająć np. z wolframalpha.com