Witam wszystkich
mam problem dotyczący poniższego zad :
czy jest prawdziwe stwierdzenie , że wektory w przestrzeni \(\displaystyle{ X}\) nad ciałem liczb zespolnoych są liniowo zależne wtedy i tylko wtedy gdy wektory \(\displaystyle{ 2+iv , 2-iv}\) są liniowo zależne.
Za wszystkie wskazówki serdecznie dziękuje.
liniowa zależność
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 cze 2012, o 21:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
liniowa zależność
Ostatnio zmieniony 25 cze 2012, o 09:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
liniowa zależność
Rozpisz dla obu przypadków warunki liniowej zależności i sprawdź czy są równoważne
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 cze 2012, o 21:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
liniowa zależność
robiłam coś takiego Hp nie wprost przupuscmy ze \(\displaystyle{ 2u-v, 2u+v}\) są lin zal
\(\displaystyle{ a(2u-v) + b( 2u+v ) = 0\\
(2a+2b)u + (ai +bi)v=0}\)
i stąd wynika że \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\) też są lin zal
nie mam pojęcia co dalej i czy to w ogóle rozumowanie jest dobre
\(\displaystyle{ a(2u-v) + b( 2u+v ) = 0\\
(2a+2b)u + (ai +bi)v=0}\)
i stąd wynika że \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\) też są lin zal
nie mam pojęcia co dalej i czy to w ogóle rozumowanie jest dobre
Ostatnio zmieniony 26 cze 2012, o 23:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 cze 2012, o 21:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
liniowa zależność
robiłam coś takiego Hp nie wprost przupuscmy ze \(\displaystyle{ 2u-v, 2u+v}\) są lin niezależne
\(\displaystyle{ a(2u-v) + b( 2u+v ) = 0\\
(2a+2b)u + (ai -bi)v=0}\)
w tym wyżej to się pomyliłam bo z tego wychodzi że \(\displaystyle{ a=b=0}\) i wychodzi ze są liniowo niezależne
co teraz?
\(\displaystyle{ a(2u-v) + b( 2u+v ) = 0\\
(2a+2b)u + (ai -bi)v=0}\)
w tym wyżej to się pomyliłam bo z tego wychodzi że \(\displaystyle{ a=b=0}\) i wychodzi ze są liniowo niezależne
co teraz?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2012, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
liniowa zależność
Dowód ma wyglądać tak:
Chcemy udowodnić, że \(\displaystyle{ p \Leftrightarrow q}\).
Najpierw dowodzimy \(\displaystyle{ p \Rightarrow q}\).
A potem \(\displaystyle{ q \Rightarrow p}\).
W tym przypadku
\(\displaystyle{ p}\) - wektory u i v są liniowo zależne.
\(\displaystyle{ q}\) - wektory \(\displaystyle{ 2u+v}\) i \(\displaystyle{ 2u-v}\) są liniowo zależne.
To co napisałaś najpierw było dobre, było połową dowodu, także dokończ to
Chcemy udowodnić, że \(\displaystyle{ p \Leftrightarrow q}\).
Najpierw dowodzimy \(\displaystyle{ p \Rightarrow q}\).
A potem \(\displaystyle{ q \Rightarrow p}\).
W tym przypadku
\(\displaystyle{ p}\) - wektory u i v są liniowo zależne.
\(\displaystyle{ q}\) - wektory \(\displaystyle{ 2u+v}\) i \(\displaystyle{ 2u-v}\) są liniowo zależne.
To co napisałaś najpierw było dobre, było połową dowodu, także dokończ to