hej, mam takie zadanie: niech wektor \(\displaystyle{ x\in ker H}\) gdzie H - macierz poldodatniookreslona.
Udowodnij:
\(\displaystyle{ x^{*}Hx=0 \Rightarrow Hx=0}\)
dziekuje za pomoc
macierze dodatnio okreslone
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
macierze dodatnio okreslone
\(\displaystyle{ x\in\ker H \Leftrightarrow Hx=0}\)
więc to z definicji jest prawda
więc to z definicji jest prawda
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
macierze dodatnio okreslone
oj pomylka:
zadanie ma nastepujaca tresc:
udowodnij ze jesli dla poldodatniookreslonej macierzy H zachodzi:
\(\displaystyle{ x^*Hx=0}\), to z tego wynika że \(\displaystyle{ Hx=0}\)
zadanie ma nastepujaca tresc:
udowodnij ze jesli dla poldodatniookreslonej macierzy H zachodzi:
\(\displaystyle{ x^*Hx=0}\), to z tego wynika że \(\displaystyle{ Hx=0}\)