Macierz-układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
k27700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 maja 2012, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Macierz-układ równań

Post autor: k27700 »

Rozwiązać układ równań(metoda Gaussa-schodkowa):
\(\displaystyle{ \left{ 2x-y+z-5t=2

3x+y-z+t=3

x+y-z-t=8}\)


Rozwiązując metodą Gaussa mam wątpliwości co do tego, co będzie parametrem.. u mnie parametrem jest z. czy tak ma być?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Macierz-układ równań

Post autor: smigol »

To Twoja sprawa co będzie zmienną niezależną.
Marmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36 razy

Macierz-układ równań

Post autor: Marmat »

To nie jest zupełnie dowolne, które zmienne będą zależne, a które niezależne.
Rząd macierzy układu wynosi 3. Wobec tego szukam minora rzędu 3 macierzy układu.
Może to być minor składający się z pierwszej, drugiej i czwartej kolumny. ( kolumna 2 i 3 są liniowo zależne - obie nie mogą wystąpić w tym minorze - wyznacznik wynosiłby zero).
Zostawiam te kolumny, których współczynniki wystąpiły w minorze, więc zmienne x, y i t są zależne.
Kolumnę z literą z przenoszę na drugą stronę i jest to zmienna niezależna.
Otrzymuję rozwiązanie x(z), y(z) , t(z).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Macierz-układ równań

Post autor: smigol »

Nie wiem kto tak każe rozwiązywać układy równań i po co, ale mniejsza z tym. Dlaczego nie możemy mieć na przykład y(x), z(x), t(x)? Rozwiązując metodą Gaussa?
ODPOWIEDZ