macierz przekształcenia
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
macierz przekształcenia
witam, nie wiem jak zrobić następujące zadanie:
Niech \(\displaystyle{ F:R^{3} \rightarrow R^{2}}\)
\(\displaystyle{ F(x,y,z)=(x-y,y-z)}\)
Oblicz macierze F w bazach standardowych oraz w \(\displaystyle{ u_{1}=(1,2,2),u_{2}=(1,1,1),u_{3}=(1,1,2),v_{1}=(1,1),v_{2}=(1,0)}\).
Oblicz \(\displaystyle{ dim Ker F}\) oraz \(\displaystyle{ dim Im F}\).
Pozdrawiam.
Niech \(\displaystyle{ F:R^{3} \rightarrow R^{2}}\)
\(\displaystyle{ F(x,y,z)=(x-y,y-z)}\)
Oblicz macierze F w bazach standardowych oraz w \(\displaystyle{ u_{1}=(1,2,2),u_{2}=(1,1,1),u_{3}=(1,1,2),v_{1}=(1,1),v_{2}=(1,0)}\).
Oblicz \(\displaystyle{ dim Ker F}\) oraz \(\displaystyle{ dim Im F}\).
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
macierz przekształcenia
Oblicz wartości tego odwzorowania na wektorach bazowych, a następnie przedstaw je w nowej bazie. Współczynniki tych przedstawień utworzą kolumny szukanej macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
macierz przekształcenia
Problem polega na tym że nie wiem jak mam obliczyć wartość tego odwzorowania na wektorach bazowych :/
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy