Działania na macierzach
Działania na macierzach
Zadanie to "wykorzystując własności działań na macierzach uprość wyrażenie"
\(\displaystyle{ X=BA+2BA+3\left( AB ^{-1}\right) B}\)
Zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ X=B\left( A+BA\right) + 3\left( AB ^{-1} \right) B}\)
Ale coś czuję, że to za mało...
Wymiary macierzy nie są jednakowe.
Hmm a może powinno być tak:
\(\displaystyle{ X=B\left( A+2A\right) + 3AB}\) ?
\(\displaystyle{ X=BA+2BA+3\left( AB ^{-1}\right) B}\)
Zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ X=B\left( A+BA\right) + 3\left( AB ^{-1} \right) B}\)
Ale coś czuję, że to za mało...
Wymiary macierzy nie są jednakowe.
Hmm a może powinno być tak:
\(\displaystyle{ X=B\left( A+2A\right) + 3AB}\) ?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Działania na macierzach
Chyba raczej "nie muszą być jednakowe", choć to i tak nie ma wpływu na rozwiązanie. Z drugiej strony patrząc na ten przykład to muszą być tego samego wymiaru.Wymiary macierzy nie są jednakowe.
\(\displaystyle{ BA+2BA=3BA}\), co nie? \(\displaystyle{ (AB^{-1})B=A(B^{-1}B)=...}\)
Działania na macierzach
Tzn ja później w tym samym zadaniu miałem do policzenia \(\displaystyle{ X}\) i podane dwie macierze, jedna 2x3 a druga 2x2 ale nie wiem czy to ma znaczenie...
A czy forma \(\displaystyle{ X=B\left( A+2A\right) +3BA}\) nie jest dobra?-- 17 cze 2012, o 15:52 --O i kolejne zadanie. Mam taką macierz:
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} 3&0&0\\2&4&0\\-1&1&2\end{bmatrix}}\)
I teraz do policzenia
\(\displaystyle{ tr\left( 3I ^{T}-2A \right) = ........}\), ponieważ...
Wynik wyszedł mi -9, czy to jest dobrze? I czy ktoś orientuje się o co chodzi z tym "ponieważ"? Mam po prostu tam napisać jak do tego doszedłem pewnie tak?
A czy forma \(\displaystyle{ X=B\left( A+2A\right) +3BA}\) nie jest dobra?-- 17 cze 2012, o 15:52 --O i kolejne zadanie. Mam taką macierz:
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} 3&0&0\\2&4&0\\-1&1&2\end{bmatrix}}\)
I teraz do policzenia
\(\displaystyle{ tr\left( 3I ^{T}-2A \right) = ........}\), ponieważ...
Wynik wyszedł mi -9, czy to jest dobrze? I czy ktoś orientuje się o co chodzi z tym "ponieważ"? Mam po prostu tam napisać jak do tego doszedłem pewnie tak?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Działania na macierzach
Przejście \(\displaystyle{ BA+2BA=B(A+2A)}\) jest prawidłowe, choć mało konstruktywne. Pytanie skąd się wzięło to dalsze \(\displaystyle{ 3BA}\)?KoD997 pisze: A czy forma \(\displaystyle{ X=B\left( A+2A\right) +3BA}\) nie jest dobra?
Tak, przy czym odpowiedź "bo wyliczyłem" chyba nie będzie dobrą odpowiedzią, prędzej trzeba tu opisać własności śladu macierzy ułatwiające obliczanie.Wynik wyszedł mi -9, czy to jest dobrze? I czy ktoś orientuje się o co chodzi z tym "ponieważ"? Mam po prostu tam napisać jak do tego doszedłem pewnie tak?
Działania na macierzach
Co do pierwszego to ważne jest chyba, żeby było X=... bo w dalszej części zadania mam policzyć właśnie macierz X ale najpierw mam możliwie najlepiej uprościć podane na samym początku wyrażenie.
Hmm czyli wystarczy w tym przypadku zapisać coś takiego:
\(\displaystyle{ ... = 3trI-2trA=9-18=-9}\), tak?-- 17 cze 2012, o 16:27 --A ten przykład?
\(\displaystyle{ det\left( 2\left( AA ^{T} \right) \right)}\)
Nie bardzo wiem jakie własności tu zastosować żeby mieć łatwo to policzyć (macierz jest ta sama).
Hmm czyli wystarczy w tym przypadku zapisać coś takiego:
\(\displaystyle{ ... = 3trI-2trA=9-18=-9}\), tak?-- 17 cze 2012, o 16:27 --A ten przykład?
\(\displaystyle{ det\left( 2\left( AA ^{T} \right) \right)}\)
Nie bardzo wiem jakie własności tu zastosować żeby mieć łatwo to policzyć (macierz jest ta sama).
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Działania na macierzach
obstawiałbym, że tak.KoD997 pisze:Hmm czyli wystarczy w tym przypadku zapisać coś takiego:
\(\displaystyle{ ... = 3trI-2trA=9-18=-9}\), tak?
Jak wyłączasz stałą to z odpowiednią potęgą, transpozycja nie zmienia wartości wyznacznika i oczywiście tw. Cauchy'ego: wyznacznik iloczynu jest równy iloczynowi wyznaczników.A ten przykład?
\(\displaystyle{ det\left( 2\left( AA ^{T} \right) \right)}\)
Nie bardzo wiem jakie własności tu zastosować żeby mieć łatwo to policzyć (macierz jest ta sama).
Działania na macierzach
Z odpowiednią potęgą? Nie czaję...
Zrobiłem "po swojemu" i wynik mi wyszedł = 96. Zrobiłem to w ten sposób:
\(\displaystyle{ 2detA*2detA=4detA}\)
Ale znając życie pewnie wszystko źle...
Zrobiłem "po swojemu" i wynik mi wyszedł = 96. Zrobiłem to w ten sposób:
\(\displaystyle{ 2detA*2detA=4detA}\)
Ale znając życie pewnie wszystko źle...
Działania na macierzach
O rany pogubiłem się. \(\displaystyle{ c}\) to w moim przypadku \(\displaystyle{ 2}\) które na początku stoi po \(\displaystyle{ det}\)? A to \(\displaystyle{ n}\) to w moim przypadku \(\displaystyle{ 2}\) wynikające z \(\displaystyle{ A*A=A ^{2}}\)?