rozwiązac układ równan metoda gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
rozwiązac układ równan metoda gaussa
\(\displaystyle{ \begin{cases} kx + y =0 \\ x + ky =0 \\ x + y =0
\end{cases}}\)
Wpisuję to w macierz i co dalej?
\end{cases}}\)
Wpisuję to w macierz i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
rozwiązac układ równan metoda gaussa
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} k-1&0\\0&k-1&\\1&1\end{bmatrix}}\)
dobra i mam taką macierz mogę zamienic wiersze i mam postac schodkawą
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1\\k-1&0\\0&k-1\end{bmatrix}}\) mam dwa schodki wiec rząd jest równy 2
rząd macierzy uzupełnionej wynosi tez 2. i co dalej ? licze wyznacznik macierzy A i uzupełnionej?
dobra i mam taką macierz mogę zamienic wiersze i mam postac schodkawą
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1\\k-1&0\\0&k-1\end{bmatrix}}\) mam dwa schodki wiec rząd jest równy 2
rząd macierzy uzupełnionej wynosi tez 2. i co dalej ? licze wyznacznik macierzy A i uzupełnionej?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
rozwiązac układ równan metoda gaussa
Dla \(\displaystyle{ k = 1}\) układ jest nieoznaczony:
\(\displaystyle{ \left [ \begin{array}{c}x&y \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}t&-t \end{array}\right], t\in R.}\)
Dla \(\displaystyle{ k\neq 1}\) układ oznaczony
\(\displaystyle{ \left [ \begin{array}{c}x&y \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0&0 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left [ \begin{array}{c}x&y \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}t&-t \end{array}\right], t\in R.}\)
Dla \(\displaystyle{ k\neq 1}\) układ oznaczony
\(\displaystyle{ \left [ \begin{array}{c}x&y \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0&0 \end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
rozwiązac układ równan metoda gaussa
W pierwszym poście ominelam \(\displaystyle{ k}\) ,(ma byc \(\displaystyle{ k}\) zamiast \(\displaystyle{ 0}\)) czy zmienia to jakos rozwiązanie,czy tok myślenia jest taki sam?Nesquik pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} kx + y =0 \\ x + ky =0 \\ x + y =k \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 26 cze 2012, o 18:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
rozwiązac układ równan metoda gaussa
\(\displaystyle{ \begin{cases} kx + y =0 \\ x + ky =0 \\ x + y =k \end{cases}}\)