Rozwiązanie ogólne równania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kadykianus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Pomógł: 15 razy

Rozwiązanie ogólne równania

Post autor: kadykianus »

Witam,

Mamy 4 nieznane liczby całkowite \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) w tabeli \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) oraz znane sumy brzegowe tej tabeli, tj.

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccc}
a & b & e = a+b \\
c & d & f = c+d \\
g = a+c & h = b+d & N \\
\end{tabular}}\)


Oczywiście \(\displaystyle{ N = g+h = e+f}\) i też jest znane.

Mamy także dodatkowy warunek, aby \(\displaystyle{ ad \div cb = C}\)

gdzie \(\displaystyle{ C}\) jest zadaną stałą.

Czy istnieje eleganckie równanie macierzowe, dzięki któremu można by policzyć liczbę \(\displaystyle{ a}\)?

Standardowo \(\displaystyle{ a}\) można policzyć z równania kwadratowego ale pierwiastki równania są skomplikowanej postaci.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Rozwiązanie ogólne równania

Post autor: Kartezjusz »

Może nie będą potrzebne same pierwiastki ,bo mamy liczby całkowite. Warto rozwikłać kiedy delta jest całkowita i zawężyć krąg poszukiwań,a po za tym równania macierzowe mogą pomóc przy równaniach liniowych na co najmniej jedną zmienną
ODPOWIEDZ