Znajdź wartości własne i wektory własne przekształcenia \(\displaystyle{ R^2 \rightarrow R^2}\)
\(\displaystyle{ f[x,y] = [ 8x - 3y, 18x - 7y ]}\)
odp: \(\displaystyle{ 2 \cdot [1,2], \ \ (-1) \cdot [1,3]}\)
Znajdź wartości własne i wektory własne
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 cze 2012, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Znajdź wartości własne i wektory własne
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, o 02:07 przez EverydayNormalGuy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
Znajdź wartości własne i wektory własne
PRzekształcenie liniowe można utożsamiać z pewną macierzą. Jaka będzie jej postać w tym przypadku(przy bazach standardowych)?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 cze 2012, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Znajdź wartości własne i wektory własne
Obstawiam, że:
\(\displaystyle{ W=\begin{vmatrix} 8-\lambda&-3\\18&-7-\lambda\end{vmatrix}=0}\) Wyliczam w ten sposób lambdę, tak? Jeśli tak to cóż czynić dalej?
\(\displaystyle{ W=\begin{vmatrix} 8-\lambda&-3\\18&-7-\lambda\end{vmatrix}=0}\) Wyliczam w ten sposób lambdę, tak? Jeśli tak to cóż czynić dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Znajdź wartości własne i wektory własne
Z definicji wartości i wektora własnego:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 8&-3\\18&-7\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x\\y\end{bmatrix}=\lambda\begin{bmatrix}x\\y\end{bmatrix}}\)
czyli dla \(\displaystyle{ \lambda_1=-1}\):
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 8&-3\\18&-7\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x\\y\end{bmatrix}=-1\begin{bmatrix}x\\y\end{bmatrix} \Rightarrow \begin{cases}8x-3y=-x\\18x-7y=-y\end{cases} \Rightarrow y=3x \Rightarrow \vec{v}_{1}=\begin{bmatrix}1\\3\end{bmatrix}}\)
i dla \(\displaystyle{ \lambda_2=2}\) analogicznie
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 8&-3\\18&-7\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x\\y\end{bmatrix}=\lambda\begin{bmatrix}x\\y\end{bmatrix}}\)
czyli dla \(\displaystyle{ \lambda_1=-1}\):
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 8&-3\\18&-7\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x\\y\end{bmatrix}=-1\begin{bmatrix}x\\y\end{bmatrix} \Rightarrow \begin{cases}8x-3y=-x\\18x-7y=-y\end{cases} \Rightarrow y=3x \Rightarrow \vec{v}_{1}=\begin{bmatrix}1\\3\end{bmatrix}}\)
i dla \(\displaystyle{ \lambda_2=2}\) analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 cze 2012, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Znajdź wartości własne i wektory własne
A to co tam na początku wymyśliłem na obliczenie lambdy jest ok?