macierz odwzorowania liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
strawberry9202
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 cze 2012, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

macierz odwzorowania liniowego

Post autor: strawberry9202 »

Macierz odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ T : H^{2} \rightarrow H^{3}}\) w bazie kanonicznej przestrzeni \(\displaystyle{ H^{2}}\) oraz w bazie \(\displaystyle{ \left( 1,-1,0\right) ^{T}, \left( 0,1,1\right) ^{T} , \left( 1,0,-1\right) ^{T}}\) przestrzeni \(\displaystyle{ H^{3}}\) ma postac \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-1&0\\2&1\\0&3\end{array}\right]}\)
Obliczyc wartosc działania \(\displaystyle{ T \left( -1,1\right) ^{T}}\)
uwzględniając niekanoniczną bazę przestrzeni \(\displaystyle{ H^{3}}\)

Pomoże ktoś ? nie bardzo wiem jak sie zabrac za takie cos...
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

macierz odwzorowania liniowego

Post autor: bartek118 »

Skorzystaj z definicji macierzy odwzorowania liniowego oraz z tego, że \(\displaystyle{ T(-1,1) = -T(1,0)+T(0,1)}\)
ODPOWIEDZ