Metoda macierzy odwrotnej rozwiazać równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomson237
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 lis 2010, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny
Podziękował: 1 raz

Metoda macierzy odwrotnej rozwiazać równanie macierzowe

Post autor: tomson237 »

Metoda macierzy odwrotnej rozwiazać równanie macierzowe

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&-1&2\\2&2&0\\0&3&-3\end{bmatrix} \cdot X = \begin{bmatrix} 4&-2\\2&4\\0&2\end{bmatrix}}\)

Wyszedl mi taki wynik:

\(\displaystyle{ X= \frac{1}{12} \cdot}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -18&16\\30&-8\\30&0\end{bmatrix}}\)

Czy moglby ktos to sprawdzic?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Metoda macierzy odwrotnej rozwiazać równanie macierzowe

Post autor: sushi »

to podstaw do pierwszego za \(\displaystyle{ X}\) i wymnoż. Jeżeli wyjdzie po lewej stronie to co po prawej to bedzie OK-- 6 czerwca 2012, 20:54 --powinno byc \(\displaystyle{ +8}\) a nie \(\displaystyle{ -8}\)
ODPOWIEDZ