macierz endomorfizmu
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
macierz endomorfizmu
Oczywiście.
Endomorfizm nie zależy od wyboru bazy, a więc baza ma się nijak do tego, że \(\displaystyle{ Tv=\lambda v}\). Z drugiej strony macierz ma zawsze takie same wartości własne jak operator przez nią wyznaczony.
Endomorfizm nie zależy od wyboru bazy, a więc baza ma się nijak do tego, że \(\displaystyle{ Tv=\lambda v}\). Z drugiej strony macierz ma zawsze takie same wartości własne jak operator przez nią wyznaczony.
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
macierz endomorfizmu
a co tutaj robię źle
mamy endomorfizm określony w taki sposób f(x,y)=(x+y,x) i bierzemy bazę standardową oraz bazę (1,1) (1,0)
Wtedy mamy sytuację taką że macierze tych endomorfizmów wyglądają tak
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&0\end{array}\right]}\) oraz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\) gdzie tutaj jest błąd?
mamy endomorfizm określony w taki sposób f(x,y)=(x+y,x) i bierzemy bazę standardową oraz bazę (1,1) (1,0)
Wtedy mamy sytuację taką że macierze tych endomorfizmów wyglądają tak
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&0\end{array}\right]}\) oraz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\) gdzie tutaj jest błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
macierz endomorfizmu
Błąd jest w pierwszej macierzy.
f(1,1)=(2,1),
f(1,0)=(1,1)
F(1,1)=2*(1,0)+1*(0,1)
F(1,0)=1*(1,0)+1*(0,1)
CZYLI MACIERZ ODWZOROWANIA POWINNA WYGLĄDAĆ TAK:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1\\1&1\end{array}\right]}\)
pozdrawiam
f(1,1)=(2,1),
f(1,0)=(1,1)
F(1,1)=2*(1,0)+1*(0,1)
F(1,0)=1*(1,0)+1*(0,1)
CZYLI MACIERZ ODWZOROWANIA POWINNA WYGLĄDAĆ TAK:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1\\1&1\end{array}\right]}\)
pozdrawiam