Mam zaleźć bazę i wymiar podprzestrzeni \(\displaystyle{ V _{1} +V _{2}}\) oraz\(\displaystyle{ V _{1} \cap V _{c}}\)
chodzi mi zeby ktoś mi wytlumaczył jak mam znaleźć dim(\(\displaystyle{ V _{1}+V _{2}}\) )
wiem ze dim to rzad macierzy ale chodzi o to zebym te dwie macierze dodała i wyliczyła rząd?
baza i wymiar przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
baza i wymiar przestrzeni
czyli jak licze diam (V _{1} +V _{2} ) to mam normalnie dodać te wektory i liczyc rząd ?-- 29 maja 2012, o 00:03 --np.
\(\displaystyle{ V=L([1,1,0,0],[0, 1, 1,0],[0,0,1,1]}\)
\(\displaystyle{ W=L([1,0,1, 0],[0, 2, 1,1],[1, 2, 1, 2])}\)
i wiem że diamV=3
i diamW=3
i teraaz musze wyanczyc diam (V+W) i jak to zrobic w obpowiedzie jest 4
\(\displaystyle{ V=L([1,1,0,0],[0, 1, 1,0],[0,0,1,1]}\)
\(\displaystyle{ W=L([1,0,1, 0],[0, 2, 1,1],[1, 2, 1, 2])}\)
i wiem że diamV=3
i diamW=3
i teraaz musze wyanczyc diam (V+W) i jak to zrobic w obpowiedzie jest 4