Rozwiązanie ukł. równań z wykorzystaniem macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
orion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 gru 2004, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warka

Rozwiązanie ukł. równań z wykorzystaniem macierzy

Post autor: orion »

Cześć!
Oto mój problem...
Zaznaczam ze zadanie ma być zrobione z zastosowaniem macierzy.

Zad. Dany jest układ równań liniowych (nadokreślony): [za x-ami sa indeksy dolne]

-x1+4x2+5x3 =9
x1-x2-x3 =-1
x1+2x2+3x3 =7
3x1+x3 =5

a) uzasadnić ze ten układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
b) wyznaczyć wszystkie bazowe rozwiazania tego układu
c) sprawdzic czy wektor [1, 1/2, 11/8](transponowany) jest wypukłą kombinacją liniowa nieujemnych rozwiazań bazowych tego układu

czy ktoś wie jak to zrobic?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Rozwiązanie ukł. równań z wykorzystaniem macierzy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Niekonkretny temat, błędne oznaczenia. Zapoznaj się z regulaminem oraz oznaczeniami/LaTeX'em (linki do wszystkiego masz w moim podpisie). Ten wątek poprawiłem....

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
ODPOWIEDZ