sprawdzic czy wektory
\(\displaystyle{ (1,1), (0,1)}\)
generuja przestrzen \(\displaystyle{ R^2}\)
spr. czy wektory...
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
spr. czy wektory...
TAK:
Niech:
\(\displaystyle{ v_1=(1,1), v_2=(0,1)}\)
Oznaczmy sobie przez :
\(\displaystyle{ e_1=v_1-v_2=(1,0)}\)
Stad za pomoca wektorow \(\displaystyle{ v_2=(0,1), \ e_1=(1,0)}\) mozna wygenerowac cala przestrzen \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\)
Niech:
\(\displaystyle{ v_1=(1,1), v_2=(0,1)}\)
Oznaczmy sobie przez :
\(\displaystyle{ e_1=v_1-v_2=(1,0)}\)
Stad za pomoca wektorow \(\displaystyle{ v_2=(0,1), \ e_1=(1,0)}\) mozna wygenerowac cala przestrzen \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\)