Jest macierz A=
1 0 1
-1 1 -1
2 -1 2
Wyznaczyc wektory b=(b1,b2,b3)^T dla ktorych uklad Ax=b posiada rozwiazanie.
Prosze o jakies wskazowki.
Przestrzen wektorowa
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Przestrzen wektorowa
troche to dziko napisane ... ale tak patrzę sobie :
Mamy macierz A, zapewne macierz X skoro taki zapis, oraz macierz B, przy czym :
Wszystko powinno się zrobić w odniesieniu do dwóch twierdzeń ... po pierwsze :
Tw Cramera
-> Jeśli det A 0 to będzie jedno rozwiązanie, gdzie :
X i = det A i / det A ( A i to macierz, w której za odpowienie X wstawiamy B )
-> Jeśli det A = 0 to należy powołać się na Tw Kroneckera Capelli :
liczymy rzędy macierzy A oraz macierzy uzupełnionej U ( macierz A wraz z kolumną B )
jeśli r(A) r(U) to układ sprzeczny ( tutaj raczej nie ma takiej możliwości bo najwyższy minor różny od zera i tak będzie góra 3 stopnia )
gdy rzędy są równe to jeśli rząd wynosi tyle co liczba niewiadomych ( r = n ) to mamy jedno rozwiązanie
gdy r < n to całość będzie zależna od n-r parametrów
nie będę tego rozpisywać ale myślę że albo w necie albo w książce znajdziesz co i jak
Pozdrawiam
Mamy macierz A, zapewne macierz X skoro taki zapis, oraz macierz B, przy czym :
Kod: Zaznacz cały
| 1 0 1 | | X1 | | B1 |
|-1 1 -1 | x | X2 | = | B2 |
| 2 -1 2 | | X3 | | B3 |
Tw Cramera
-> Jeśli det A 0 to będzie jedno rozwiązanie, gdzie :
X i = det A i / det A ( A i to macierz, w której za odpowienie X wstawiamy B )
-> Jeśli det A = 0 to należy powołać się na Tw Kroneckera Capelli :
liczymy rzędy macierzy A oraz macierzy uzupełnionej U ( macierz A wraz z kolumną B )
jeśli r(A) r(U) to układ sprzeczny ( tutaj raczej nie ma takiej możliwości bo najwyższy minor różny od zera i tak będzie góra 3 stopnia )
gdy rzędy są równe to jeśli rząd wynosi tyle co liczba niewiadomych ( r = n ) to mamy jedno rozwiązanie
gdy r < n to całość będzie zależna od n-r parametrów
nie będę tego rozpisywać ale myślę że albo w necie albo w książce znajdziesz co i jak
Pozdrawiam