Baza w przestrzeni C^3.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
_Mithrandir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 584
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 309 razy
Pomógł: 6 razy

Baza w przestrzeni C^3.

Post autor: _Mithrandir »

Mam wektory np. \(\displaystyle{ v_1=(1,1,0), \; v_2=(1,0,1), \; v_3=(0,1,1)}\) i mam sprawdzić, czy tworzą one bazę w \(\displaystyle{ \mathbb{C}^3}\). Jest jakaś różnica w stosunku do sprawdzania tego w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)?
szw1710

Baza w przestrzeni C^3.

Post autor: szw1710 »

A nad jakim ciałem? Jeśli nad \(\displaystyle{ \mathbb{R},}\) to nie, gdyż mamy wtedy przestrzeń sześciowymiarową. Jeśli nad \(\displaystyle{ \mathbb{C},}\) to tak, bo te wektory są liniowo niezależne.
_Mithrandir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 584
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 309 razy
Pomógł: 6 razy

Baza w przestrzeni C^3.

Post autor: _Mithrandir »

Sądzę, że nad \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\), bo mam z tego wywnioskować, że te wektory tworzą bazę. Chodzi mi tylko o to, czy schemat postępowania jest taki sam, tzn. bierzemy współczynniki z ciała i przyrównujemy kombinację liniową wektorów z tymi współczynnikami do zera. Jeżeli z tego wynika, że współczynniki są zerowe, to wektory są liniowo niezależne. Tak?
Po prostu nie pamiętam już, czy tu nie ma jakichś kruczków, jak w warunku na symetrię przy iloczynie skalarnym
szw1710

Baza w przestrzeni C^3.

Post autor: szw1710 »

Masz zrobić dokładnie jak piszesz. TO taka sama procedura dla każdej przestrzeni liniowej.
_Mithrandir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 584
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 309 razy
Pomógł: 6 razy

Baza w przestrzeni C^3.

Post autor: _Mithrandir »

Dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ