Znaleźć przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nieOna3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 28 sty 2012, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy

Znaleźć przekształcenie liniowe

Post autor: nieOna3 »

Znaleźć przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ F}\) w bazie kanonicznej takie, że:
a) \(\displaystyle{ F:\mathbb{R} ^{3} \rightarrow \mathbb{R} ^{3}, ImF=\mathcal{L}\left( \mathcal{B} \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&4\\2&5\\3&6\end{array}\right]\right)}\)

b) \(\displaystyle{ F:\mathbb{R} ^{4} \rightarrow \mathbb{R} ^{3}, kerF=\mathcal{L}\left( \mathcal{B} \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&0\\2&1\\3&1\\4&1\end{array}\right]\right)}\)

Proszę o pomoc i wytłumaczenie o co chodzi.
ODPOWIEDZ