wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
wyznacznik macierzy
Sprawdź, dla jakiej wartości parametru m wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1-i&0&1\\-2&m&0\\1&-2&-2+i\end{bmatrix}}\) jest równy \(\displaystyle{ 2+3i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
wyznacznik macierzy
po obliczeniu sarrusem otrzymam:
\(\displaystyle{ - i^{2}+3mi-3m+4}\) i co mam teraz zrobić? przyrównać, ale jak?
\(\displaystyle{ - i^{2}+3mi-3m+4}\) i co mam teraz zrobić? przyrównać, ale jak?
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
wyznacznik macierzy
Po pierwsze \(\displaystyle{ -i ^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ 3mi-3m+5=2+3i}\)
\(\displaystyle{ 3m (i-1)=-3+3i}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{-9+9i}{-1+i}}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{9-9i}{1-i}}\)
\(\displaystyle{ 3mi-3m+5=2+3i}\)
\(\displaystyle{ 3m (i-1)=-3+3i}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{-9+9i}{-1+i}}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{9-9i}{1-i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy